Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Valfriheten är det viktiga

Svensk välfärdsmodell. Den tidigare statsministern Ingvar Carlsson förekommer i denna artikel om välfärd och företag som skrivits av Claes Thulin.

Svensk välfärdsmodell. Den tidigare statsministern Ingvar Carlsson förekommer i denna artikel om välfärd och företag som skrivits av Claes Thulin.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Debatt2016-11-15 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är fult att tjäna pengar på välfärd tycker Vänsterpartiet och regeringspartierna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Men när kvalitetsfrågor och valfrihetsfrågor ställs mot frågan om vinstbegränsning visar det sig att väljarna prioriterar valfrihet och mångfald. Ilmar Reepalus föreslagna vinstmaximering, 7 procent av insatt kapital plus statslåneräntan, kan få privata utförare att sluta investera i den svenska välfärdsmodellen? En modell som vice statsministern Ingvar Carlsson sjösatte i Maktutredningen 1985, och som syftade till att skapa en blandning av skattefinansierade privata och offentliga utförare.

Hur ser välfärdsmodellen ut 2016? Som exempel görs 35 procent av alla besök i primärvården hos privata utförare och 18 procent av hemtjänsten drivs i privat regi. I grundskolan går knappt 15 procent i en fristående skola. Nästan 26 procent av gymnasieeleverna går i en friskola. Att göra vinst och tjäna pengar på skolan är unikt jämfört med andra länder. Kritiker till vinster i skolan hävdar med rätta att vinstpengar ska återinvesteras i skolans verksamhet för barnens bästa.

Hur gör man vinst på skolverksamhet? De privata skolkoncernerna, exempelvis AcadeMedia, gynnas av den generösa skolpengen och låga lärartätheten. Det är i genomsnitt 20 procent fler elever per lärare i skolor som drivs av friskolejättarna. Ju fler elever som fylls på i friskolornas klassrum desto billigare blir läraren per elev. Samtidigt får kommunala skolor med mindre klasser det svårt att få ekonomin gå ihop.

Störst vinnare i välfärden är vårdkoncernen Attendo. Förra året försvann 950 miljoner kronor till ägarna, ett riskkapitalbolag, i skatteparadiset Guernsey i Engelska kanalen. Totalt omsatte de fyra största privata välfärdsbolagen omkring 25 miljarder 2013. Vinsterna landade på 590 miljoner kronor. Framhållas bör att skoljätten AcadeMedia betalat svensk bolagsskatt för sin vinst på 8 procent 2015, och inte skickat en krona till sitt riskkapitalägda bolag på Guernsey de tre senaste åren.

Regeringens utredare Ilmar Reepalu är klar med utredningen om vinster i välfärden. Enligt utredaren kommer miljardbelopp att stanna kvar i skola, vård – och omsorgsverksamhet varje år. Alliansen säger blankt nej till generellt vinsttak. Det är inte fult att tjäna pengar på välfärd. Det fula uppstår när vinstpengarna sjösätts i Engelska kanalens skatteparadis istället för att återinvesteras i verksamhet som gynnar våra skolbarn och vården av gamla och sjuka människor.

Läs mer om