Vägvalet borde vara lätt för regeringspartiet

Debattören nämner Magdalena Andersson som en möjlig ny partiledare för S

Debattören nämner Magdalena Andersson som en möjlig ny partiledare för S

Foto: TT

Debatt2021-08-26 09:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stefan Löfven avgår som partiledare statsminister Han avgår i samband med partikongressen november. Överraskande? Faktiskt inte helt ändå mot bakgrund av det opinionsmässiga krisläget och fortsatta ras ner till nu   24 procent för S i senaste Sifomätningen. Och att Sverige har riksdagsval om ett år och S är i stort behov av en rejäl nystart för att undvika en svår valförlust. Vänsterpartiet tar nu allt fler missnöjda S-väljare med sitt för dem rekordhöga 11,9 % i stöd i senaste Sifomätningen. Men även till  Sverigedemokraterna, SD, fortsätter S att läcka missnöjda manliga arbetarväljare. Så beskedet nu - inför växande missnöje och en svår valrörelse snart - blev att Löfven rev av plåstret och tog konsekvenserna och låter en efterträdare i november göra en nödvändig nystart inför valet. Under Löfvens ledning har S tagit ett antal strategiska felbeslut och följden blivit att partiets själ och trovärdighet åtminstone delvis har förlorats och många väljare med det. Utan tydlig egen agenda och med för mycket av eftergivet kompromissande blir även ett ledande folkligt parti stämplat att vilja ha makten bara makten bara för maktens skull.  Och under de senaste åren har man misskött sin egen politikutveckling och uppvisat stor suddighet om vad man verkligen vill göra med makten.
Så med den förtroendekrisen och ökade krav på välfärdens restaurering och behovet av en stark och tydlig reformbudget redan nu i höst blir utmaningarna stora för en ny partiledare redan nu till senhösten.  Oavsett om det nu blir finansminister Magdalena Andersson, inrikesminister Mikael Damberg, statsrådet Anders Ygeman eller någon helt annan. Försvarsminister Peter Hultqvist vore också en möjlig lösning med sin starka ideologiska profil och höga trovärdighet. Den valde ska sedan också bli föremål för en statsministeromröstning i Sveriges riksdag i november. Uteslutas går dock inte heller att Sverige kan få en ren expeditionsregering i slutet av 2021.
 Men vem det än nu blir behöver ha en reformstark reformbudget som plattform och ovanpå det en offensiv och framtidstydlig kongress som tillsammans ger Socialdemokraterna den nystart partiet så väl behöver. Ty nu måste partiet vilja och våga just det! 
Alternativet annars är ett stort tapp och nederlag i valet 2022.Och i så fall  fler som går över till V och delvis även SD.
Med det perspektivet borde ledar-- och vägvalet vara hyfsat enkelt för Sveriges än så länge största och mest kompetenta regeringsparti.
  

Även Mikael Damberg lyfts fram som en tänkbar partiledarkandidat.
Även Mikael Damberg lyfts fram som en tänkbar partiledarkandidat.