Vågar du bli 2020-talets Per-Albin Hansson?

Vill du bli och kommer du att bli en partiordförande som sätter det gröna folkhemmet 2.0 högt upp på dagordningen?

Debatt 12 september 2021 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommer du som blir vår nye partiordförande i det socialdemokratiska partiet ha det mod och den styrka som behövs för att axla det politiska ansvaret för klimatet? Är du en politiker som kommer att agera så att vi kan minska svenska koldioxidutsläpp här och nu? När det gäller klimatet är det bråttom nu och det är inte kunskaper vi saknar. Vi har i 30 år vetat att vi måste bort från system som skapar utsläpp av växthusgaser.  Författaren Sven Lindqvist satte en gång ord på det: ”Du vet redan tillräckligt. Det gör jag också. Det är inte kunskap vi saknar. Vad som fattas oss är modet att inse vad vi vet och dra slutsatserna.”

Så därför är min angelägna och hoppfulla undran just denna: Vill du och kommer du att arbeta för en politik som leder till att vi börjar minska vårt utsläpp av växthusgaser i nutid? Vill du bli och kommer du att bli en partiordförande som sätter det gröna folkhemmet 2.0 högt upp på dagordningen? Har du den styrka som krävs att göra det även om det inte leder till fler väljare? Vågar du bli en 2020 talets motsvarighet till vår tidigare partiledare och statsminister Per-Albin Hansson: tänk på den politik han bedrev under andra världskriget, den politiken var helt enkelt nödvändig, exakt som det är helt enkelt nödvändigt att minska utsläppen av växthusgaser i nutid. 

Politiken har ett stort ansvar för att vi börjar agera i klimatkrisen utifrån den koldioxidbudget vi har. Vi ska minska våra koldioxidutsläpp med 10-16 procent för att klara FN: s internationella klimatpanels IPCC: s mål att hejda utsläppen av växthusgaser så pass mycket och så pass effektivt så att ökningen av jordens medeltemperatur hejdas vid 1,5 grader. Här kan vi i Sverige visa vägen för övriga världen. Det behövs: IEA - International Energy Agency visar i en nyligen utförd och presenterad prognos att världen 2023 kommer att slå ett nytt rekord i koldioxidutsläpp. 

I din egenskap av partiordförande kommer du ha ett stort ansvar för hur Sverige hanterar klimatet. Ett ansvar som bli lättare för dig att bära och förvalta om du får ett starkt stöd av den kommande partikongressen som genomförs i början av november i år.  Kongressen behöver i en votering välja dig som partiledare med starkt stöd för att i nästa votering med stark uppslutning se till att anta de motioner om klimatet som vill minska de svenska utsläppen av växthusgaser i nutid.  

 

 


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Politik

"De demokratiska samtalen måste fortsätta"

"De demokratiska samtalen måste fortsätta"
Politik

C: Öka all elproduktion – även kärnkraft

C: Öka all elproduktion – även kärnkraft

Widar Andersson: Jimmie Åkesson bör hålla sig till verkligheterna

Profilbild
Nato

Nya turkiska krav på utlämning

Nya turkiska krav på utlämning
Politik

Andersson om PKK-stödet: Ytterst olämpligt

Andersson om PKK-stödet: Ytterst olämpligt
Visa fler