Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Våga njuta av dina sinnen

Lukta, känn, smaka, njut. Det är budskapet och affärsidén för dagens skribent som uppmanar oss att våga köpa mat utan att stirra på datumen på förpackningen.

Lukta, känn, smaka, njut. Det är budskapet och affärsidén för dagens skribent som uppmanar oss att våga köpa mat utan att stirra på datumen på förpackningen.

Foto: Kenny Johansson

Debatt2018-10-18 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mat blir inte dålig för att torsdag blir fredag. Men en tredjedel av svenskarna slänger mat så fort bäst före-datumet har passerats.

Drygt 800 miljoner människor lider av hunger varje dag. Det sker samtidigt som en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs.

Även i Sverige har vi ett stort matsvinn. Totalt 129 kilo matavfall per person slängs varje år. Ungefär hälften av detta är onödigt matsvinn – det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda.

En orsak till att vi slänger så mycket mat är att vi stirrar oss blinda på bäst före-datumet. En tredjedel av svenskarna slänger alltid eller ibland mat så fort de ser att bäst före-datumet har passerats, enligt en Sifoundersökning som vi på Matsmart låtit göra. Av dessa får åtta av tio alltid eller ibland dåligt samvete – helt i onödan.

För bäst före-datumet är bara är en garanti från producenten att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Det betyder inte att maten ska slängas när datumet passerats. Kaffe, ris eller knäckebröd smakar inte sämre bara för att klockan slår tolv och torsdag blir fredag.

Vi på Matsmart vill minska matsvinnet. Från olika matproducenter köper vi bland annat varor med kort bäst före-datum. Vi säljer sedan maten vidare till rabatterade priser. Förra året räddade östgötar totalt 110 ton mat från att slängas genom att handla från oss på Matsmart. Därmed bidrar de till att minska matsvinnet.

Vi blir fler och fler som värdesätter genuin gastronomi och härliga matupplevelser som våra sinnen skänker oss. Och här finns en koppling till minskat matsvinn: Ju bättre vi blir på att bejaka och lita på våra sinnen, desto mer kan vi minska matsvinnet. Luktar och smakar maten bra går den också utmärkt att äta.

Stirra dig inte blind på bäst före-datumet. Våga i stället njuta av dina sinnen.

Läs mer om