Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Våga fråga henne - men döm henne aldrig

Monica Olander vill uppmärksamma att det idag den 25 november är FN-dagen för avskaffande av mäns våld mot kvinnor.

Monica Olander vill uppmärksamma att det idag den 25 november är FN-dagen för avskaffande av mäns våld mot kvinnor.

Foto: Elin Holmer

Debatt2020-11-25 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Covid 19  innebär för många ett intensivt umgänge med partnern vilket kan leda till att en dålig relation blir ännu sämre. Samtidigt minskar antalet hjälpsökande kvinnor i pandemins spår.  

Distans är enligt psykologen Anna Bennich en viktig faktor när vi ska leva ihop. Det är viktigt att ha egen tid och göra saker på var sitt håll. Då har vi något att berätta.  

Det är inte läge att lämna sin partner nu under pandemin. En skilsmässa medför stora förändringar i en kvinnas liv. Hon har ingen partner längre, hon förlorar kanske en familj (mannens), hon får en ny identitet. Hon är inte hustru längre utan en ensamstående kvinna med ev barn varannan vecka.  

Men mäns våld mot kvinnor tar inte paus på grund av en pandemi.  Om hemmet redan tidigare var en farlig plats blir den ännu farligare om kvinnan tvingas vara mer i hemmet tillsammans med sin förövare. Corona innebär mer intensivt umgänge med partnern. Det psykiska våldet är det som är vanligast. Utan den psykiska misshandeln är övergrepp och våld omöjligt i nära relationer.  Först kommer det psykiska våldet där kvinnan förnedras. Sen kommer det fysiska våldet. Våldet blir grövre och grövre.  

Vad är det då som får män att bruka våld? En del av förklaringen är mansrollen.  I mansrollen ligger att män inte ska gråta eller visa känslor. Den enda tillåtna känslan är aggression. Det är viktigt att jobba med pojkar och unga män i kampen mot våldet.  

Enligt BRÅ kan partnervåld vara vanligare i glesbygd. Våldet i glesbygd är ofta mer långvarigt och grövre. Missbruk, arbetslöshet och upplevelser av våld i barndomen kan ha betydelse.  Sårbarhetsfaktorer är isolering, rädsla, dålig tillgång till stöd. Det är få poliser på landsbygden, långa avstånd och alla känner alla.  Grov kvinnofridskränkning är vanligast på landsbygden. Det är lättare för kvinnor i stan att vända sig till polisen. 

Henrik Belfrage har sagt att  man urskilja två typer av män som misshandlar, dels de som saknar förmåga till empati och dels de som har separationsångest och är rädda för att bli lämnade. Men vi får inte glömma att även missbruksproblem och psykisk ohälsa ofta leder till våld.  2020 uppskattas, enligt regeringens utredning, kostnaderna för mäns våld mot kvinnor till cirka 40 miljarder kr per år. 

Tyvärr är tröskeln för anhöriga att gripa in och slå larm hög. 
Våga fråga! Hur har du det? Hur är din man? Förmå kvinnan att söka hjälp! Döm henne aldrig för att hon inte lämnar relationen. Det tar tid att bryta upp.