Vad säger Norrköpings skarpaste hjärnor?

Den 23 juli 2011 drabbades Lagerlunda av översvämning.

Signaturen Boso i 34:an har skickat med en bild som visar hur ett enkelt översvämningsskydd kan se ut.

Signaturen Boso i 34:an har skickat med en bild som visar hur ett enkelt översvämningsskydd kan se ut.

Foto: Privat

Debatt2022-07-25 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I vår källare, liksom hos hundratals andra trängde smutsigt vatten upp från golvbrunnarna. I vår källare var vattendjupet ett par decimeter, innan det efter någon timme drog sig tillbaka. Sanering, torkning och i ordningställande tog ett halvår, men försäkringsbolaget ställde upp bra.

Vid möten med kommunen och andra berörda var alla överens om att förebyggande åtgärder måste göras. Förslag framfördes om att villägarna i möjligaste mån skulle leda ut dagvattnet ut på gårdarna/gräsmattor via tunnor eller direkt, istället för i avloppet åt gatan. Vi och några få till här i Lagerlunda följde rådet och fick bra att vattna med och slippa använda dricksvattnet till trädgårdsbevattning. Ett annat förslag var att det skulle grävas en underjordisk bassäng under grönområdet på andra sidan Ingelstagatan. Tyvärr har ju allt fler asfalterat eller lagt plattor på sina gårdar och det gör ju uppsugningen allt sämre.

Den 2 juli 2022 fick vi ett nytt skyfall i Norrköping, dock i mindre omfattning. I vår tvättstugas- och pannrums brunnar trängde det då också upp smutsigt spillvatten. Det var på några kvadratmeters yta med djup 2 cm en kort stund, innan det rann tillbaka. Det tog någon timme att torka rent och sedan ha på lufttorkare några dygn. Tror att vår källare klarade sig något bättre tack vare att vårt eget dagvatten hamnade på gräsmattan i stor utsträckning.  Andra grannar drabbades mycket värre. Hoppas att kommunens smartaste hjärnor kan komma med några försök till lösning, innan vi drabbas igen!