Vad händer med Gårdeby skola efter stämman i kväll?

Debatt2021-06-01 16:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I 25 år har Gårdeby skola lärt barn läsa, skriva och räkna mattematik. Sedan 13 år har även förskola bedrivits. Nu står den ekonomiska föreningen inför en nedläggning av all verksamhet, både förskola och skola drabbas. 

Förslag om likvidering av föreningen presenterades av styrelsen för personal och föräldrar i början av maj. Styrelsen anser inte att de kommer att kunna driva verksamheten vidare i den utsträckning som nu finns. Valberedningens förslag till ny styrelse föll med den nya information som givits, vilket innebär att vi står inför en stämma där ny styrelse inte kan väljas. Då tiden före skolavslutning är mycket kort så känns detta förslag väldigt olägligt. Personal skall hitta nya arbeten, det rör sig om cirka 15 personal som mister sina arbeten och det handlar om ungefär 70 barn som skall omplaceras till andra förskolor och skolor.

Gårdeby är ett område med landsbygd som bland annat står inför ett generationsskifte, men som även utvecklas därför att många unga barnfamiljer söker sig till landet. Fler och fler ser möjligheter att bo nära naturen men ha närhet till det centrala. Att valet hamnat på just Gårdeby är inte minst för att förskola och skola finns i närområdet. Vi värnar om vår landsbygd, men det blir svårt att bevara något om inte möjligheter finns, närområdesprincipen är viktig. Vi kan även se en aspekt vad gäller miljöpåverkan genom ett ökat behov av transporter. Utan skola och förskola i Gårdeby är det många barn som skall köras av föräldrar till andra områden i kommunen och det blir ett ökat behov av skolskjutsar. Allt detta påverkar vår miljö. Genom att ge stöd till verksamheten så att den kan fortsätta så kan arbetstillfällen behållas på orten, skolskjutsar behövs inte i samma utsträckning och skatteintäkterna för Söderköpings kommun ökar då människor flyttar in från andra kommuner. Allt detta givet ser vi att det är en ekonomisk vinst för kommunen att ha skolan i Gårdeby kvar i drift.

Föräldrar har sökt möjligheter till ekonomiskt stöd men från Söderköpings kommun är det nej, trots bra dialoger med dem. Detta är väldigt tråkigt då vi ser att det finns en nytta med att behålla Gårdeby skola trots allt. 

18 maj hölls årsstämma, den ajournerades till 1 juni för att föräldrar skulle kunna se över möjligheterna till fortsatt drift innan beslut om likvidering. Vad händer med Gårdeby skola efter 1 juni ?