Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vad är det som skiljer?

Skillnader? Åke Karlsson i Kolmården är en av skribenterna från Landsbygspartiet Oberoede på Folkbladets debattsida idag.

Skillnader? Åke Karlsson i Kolmården är en av skribenterna från Landsbygspartiet Oberoede på Folkbladets debattsida idag.

Foto: Jens Fältskog

Debatt2017-03-29 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som konsument vill jag ha mer av vetenskapligt grundad information om skillnaden mellan ekologiskt och konventionellt jordbruk. Det påstås att efterfrågan på ekologiska produkter har ökat starkt och att priserna på kött, ägg, mjölk och spannmål sätts av marknaden. Som konsument gör jag den reflexionen att detta med att marknaden skulle styra ekologisk produktion rimmar dåligt med det faktum att ekologisk odling tar emot höga stöd och att det är dessa stöd som styr efterfrågan. Signalerna om att ekolivsmedel ökar lavinartat måste sättas i relation till en tidigare låg nivå som fortfarande i ett helhetsperspektiv är låg.

Politikerna styr genom stöd och bidrag livsmedelsnäringen mot den ekologiska odlingen. Regeringen har i dagarna kastat biodrivmedel på brasan genom att föreslå ett mål om 30 procent odlingsareal till år 2030. Man kan undra varför slutdatum för sådana här mål alltid är efter att förslagsställarna garanterat gått i pension? Men den frågan kanske avviker från ämnet!

För att ge oss konsumenter bästa insikt i frågan om ekologiskt eller konventionellt måste företrädare för dessa produktionsformer ge oss vetenskapliga insikter vad gäller djurhälsa, miljöförstöring, läckage, tillskottsprodukter, totala transportsträckor och importvarornas ursprung och odlingssätt. Ett problem med ekologisk produktion är de lägre hektarskördarna. Detta kan ha stor betydelse vid orostider när vi måste vara självförsörjande av livsmedel och importen är stoppad.

Jag vill som konsument veta vad som skiljer ekologisk odling mot konventionell och hur påverkar skillnaden i stöd konsumentpriset. Vad händer de ekologiska odlarna om vi får en regering som drar in det extra stödet till de ekologiska bönderna? Står då de ekologiska odlarna där med sina kostnader men med en lägre ersättning? Och kan det inträffa?

Denna artikel är inte skriven för att skapa motsättningar utan försöker hitta vägar som stärker svensk odling totalt. Som gammal marknadsförare har jag noterat att marknadsföringen av ekologiska produkter vida överträffar vad de konventionella åstadkommit. Kanske de konventionella här har något att ta lärdom av! Ett tips i all välmening för ökad förståelse och samarbete!