Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utredningar läggs ner

Debatt2017-01-27 13:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den nya lagen om vilseledande äktenskapsresa eller äktenskapstvång införs 1 juli 2014. Flera personer anmäls för äktenskapstvång, men inget fall leder till åtal förrän i juli 2016. En 41-årig man döms då till fyra års fängelse för att ha tvingat sin dotter att gifta sig med en av fadern utsedd släkting. Av totalt 111 polisanmälningar har 89 lagts ner sedan lagens tillkomst.

Skälen till att man skrivit av så många ärenden är, enligt Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum, bevissvårigheter och målsägare som vägrar medverka i utredningen. En ung kvinna som har skyddat boende anser att det finns en rädsla hos åklagare och polis för att bli kallad rasist eller islamofob under utredningsarbetet. Juno Blom, ansvarig för det svenska kompetensutvecklingsteamet för hedersförtryck, anser att det saknas en fungerande struktur i arbetet med att lagföra äktenskapstvång.

Den nya lagen har lyckats utdöma ett enda kännbart straff. Lagen om äktenskapstvång är tandlös så länge brottsutredningar läggs ner. Förundersökningar med undermåligt bevisunderlag ger åklagare bristfälligt beslutsunderlag. Tråkigt nog är det samma svagheter i bevisföring och målsägarmedverkan vad gäller äktenskapstvång som grov kriminell brottslighet. En gemensam nämnare för gängkriminaliteten och hedersvåldet. Även Polis - och åklagarmyndighet har en gemensam angelägenhet. De måste sluta lägga ner utredningar och avkunna fler domar.

Läs mer om