Barn och unga i Sverige mår allt sämre, vilket visar sig i ett ökat antal besök hos BUP (Barn- och Ungdomspsykiatrin). Och sämst mår våra unga kvinnor som i högre grad än unga män dessutom utsätts för systematiska kränkningar, hot, trakasserier, misshandel eller sexualbrott (siffror från BRÅ).
Inte många av oss har heller mått särskilt väl av de konsekvenser som pandemin medfört. Ungdomar har också drabbats hårt av isolering och avsaknad av fysiska, sociala kontakter. Ofta tänker vi att de unga är mer flexibla och kan lättare hantera en sådan kris, men Region Östergötlands enkät som vänder sig till ungdomar i årskurs 8 samt gymnasieelever i andra årskursen, visar att många ungdomar mått riktigt dåligt av den ofrivilliga isoleringen. Av de svarande så är det hela 68 procent som uppgett att de har påverkats negativt av pandemin; varav fler kvinnor än män.
Norrköpings kommun ger stöd via elevhälsan och genom det samarbete som finns med Region Östergötland. Men en våldsutsatt ung kvinna är en kvinna för mycket.
Därför lämnar Vänsterpartiet nu in ett nämndinitiativ till Socialnämnden i Norrköping där vi ber om en bredare kartläggning av det stöd som finns idag och hur vi skulle kunna bredda arbetet. Vi behöver identifiera vilka ideella aktörer som verkar inom denna sektor. Kommunens stöd räcker till en viss gräns, men ofta är det kontakter med de ideella aktörerna som kan vara livsavgörande.
Vi hoppas på ett gott samarbete i nämnden och ser fram emot att få ge unga kvinnor i Norrköping ett bättre stöd. Vi behöver satsa på bred front för att hjälpa unga kvinnor i samhället.