Tungt ansvar på Jarl att leva upp till sina vallöften

Just nu tas en ny översiktsplan fram för Norrköpings kommun.

Christan Widlund är oppositionsråd för Centerpartiet i Norrköping. I sin debattartikel pågtalar han behovet av skydd för "brukningsvärd åkermark" i bl a Kungsängen och Åby.

Christan Widlund är oppositionsråd för Centerpartiet i Norrköping. I sin debattartikel pågtalar han behovet av skydd för "brukningsvärd åkermark" i bl a Kungsängen och Åby.

Foto: Joakim Blomqvist

Debatt2022-11-17 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En politisk styrgrupp leds av Sophia Jarl (M). För Centerpartiet har bevarandet av åkermark alltid varit en viktig fråga och i valrörelsen gick så väl M som KD och SD fram med att man vill bevara den brukningsvärda åkermarken och inte bebygga den med andra verksamheter. Åkermarken i Norrköping, som håller en hög kvalitet, ger en stor utväxling av de grödor som odlas på marken och är därmed av högt värde för den som brukar den. Att bebygga åkermark tar för all framtid bort möjligheterna att odla grödor som behövs för vår livsmedelsförsörjning och för att öka självförsörjningsgraden av livsmedel. När översiktsplanen nu ses över finns därför all anledning att ta bort utpekade områden som innehåller mycket brukningsvärd åkermark, som framtida verksamhetsmark och bostadsområden från översiktsplanen. Jag tänker främst på mark på Malmölandet, vid Åby/Jursla och Kungsängen. Det gäller också att hålla i så att brukningsvärd åkermark inte pekas ut som verksamhetsmark eller exploateringsområde för bostäder, även om en markägare vill avyttra sin åkermark för bostadsändamål. Det ansvaret vilar nu tungt på KD, M och SD för att leva upp till sina vallöften. Och var står Liberalerna i den här frågan?

Vi i Centerpartiet kommer att ta fram förslag på annan mark som kan planeras för framtida etableringar av verksamheter. Vi kommer kämpa för att brukningsvärd åkermark förblir åkermark, som kan förse oss, nu och i framtiden, med råvaror för livsmedelsproduktion och framställning av gröna energibränslen.