Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tre tips för trygghet från en i branschen

Se till att arbeta hos en arbetsgivare som har kollektivavtal. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension, försäkringar och skydd – förhandla till dig det.

Tjänstepensionen är viktig; det är debattörens besked.

Tjänstepensionen är viktig; det är debattörens besked.

Foto: COLLECTUM

Debatt2020-09-06 09:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tjänstepensionen ITP är mer än bara en garanti för en bra tjänstepension. ITP innehåller ett helt paket med försäkringar och skydd, men den viktiga sjukpensionen känner inte alla till. Den kan ge alla privatanställda tjänstemän upp till 85 procent av lönen om de blir långvarigt sjuka.

Att tjänstepensionen är en allt viktigare del av den framtida pensionen vet många östgötar redan. Men inte alla vet att det ingår ett helt paket med försäkringar och skydd i den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP, både under och efter arbetslivet.

ITP sjukpension är en av försäkringarna som ingår. Den kompletterar ersättningen från Försäkringskassan och ger  ekonomer, jurister, systemvetare och andra privatanställda tjänstemän extra ersättning vid långvarig sjukdom.

Jag vill ge tre tips som kan bidra till ekonomisk trygghet vid sjukdom:

1. För privatanställda tjänstemän som har ITP är det enkelt. Anmäl som vanligt till arbetsgivaren om du blir sjuk. Efter 90 dagar gör arbetsgivaren en anmälan till Collectum som administrerar ITP.

2. Skaffa dig en helhetsbild av sjukersättningen från arbetsgivare, Försäkringskassan och ITP Sjukpension på Ersättningskollen.se.

3. Se till att arbeta hos en arbetsgivare som har kollektivavtal. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension, försäkringar och skydd – förhandla till dig det. 

Den som drabbas av sjukdom får ersättning från både arbetsgivaren och Försäkringskassan under de första 90 dagarna. Från dag 91 upphör sjuklönen från arbetsgivaren och då täcker ITP sjukpension upp så att du får ut cirka 85 procent av din lön.

Med ITP sjukpension har den som drabbas av långvarig sjukdom ett skydd som bidrar till ekonomisk trygghet när livet ställs på ända. Den som är sjuk och får ersättning från Försäkringskassan fortsätter dessutom att tjäna in till sin tjänstepension.

Detta tack vare en försäkring som fack och arbetsgivare tillsammans har kommit överens om, och som arbetsgivaren betalar för. Ur ett samhällsperspektiv bidrar det till stabilitet och avlastning av de offentliga stödsystemen.

Tjänstepensionen ITP är alltså ett enkelt sätt för arbetsgivare med kollektivavtal att försäkra sig om att de anställda är väl omhändertagna. Privatanställda tjänstemän som jobbar på företag med kollektivavtal kan vara säkra på att ha ett livslångt trygghetspaket och en tjänstepension i toppklass.