Tre konkreta förslag för bättre bostäder för äldre personer

Yngre seniorer som inte längre vill eller orkar ta hand om en större bostad skulle i många fall gärna bo centralt i en modern lägenhet, med närhet till butiker, kultur och service.

Per Sangrud är hållbarhetschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Per Sangrud är hållbarhetschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2024-08-02 09:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sju av tio äldre i Östergötland bor i en kommun med brist på senioranpassade bostäder, vilket gör att många tvingas bo kvar i ett boende som inte längre passar dem. Och svenskarna är missnöjda med situationen – bara två av tio ger godkänt till regeringens bostadspolitik för pensionärer. Därför föreslår vi tre konkreta åtgärder som skulle göra det enklare för Östergötlands äldre att byta bostad efter behov.

Regeringens bostadspolitik är en viktig pusselbit för att de seniorer som vill ska kunna flytta till ett boende som passar dem, men bara två av tio svenskar ger godkänt till regeringens bostadspolitik för pensionärer. Östergötlands äldre kan inte vänta på att alla problem ska lösas på nationell nivå.

I dag bor sju av tio pensionärer i Östergötland i en kommun med brist på senioranpassade bostäder. På många platser saknas också centrala lägenheter för de som inte längre vill bo kvar i sin villa men som inte heller vill flytta till ett senioranpassat boende.

Det är lovande att regeringen ser över bolånereglerna, men mer behöver göras för de äldres boendesituation. Östergötlands kommunpolitiker behöver agera nu för att de äldre som vill ska kunna byta bostad efter behov.

Vi på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har därför tagit fram tre konkreta förslag på hur kommunerna kan förbättra bostadssituationen för pensionärer:

1. Bygg fler seniorbostäder
De allra flesta som har hemtjänst känner sig trygga med det, men förr eller senare behöver många en plats på någon form av seniorboende. Östergötlands kommuner behöver bygga bort bristen.

2. Bygg fler centrala lägenheter
Yngre seniorer som inte längre vill eller orkar ta hand om en större bostad skulle i många fall gärna bo centralt i en modern lägenhet, med närhet till butiker, kultur och service. Glöm inte dem i stadsplaneringen.

3. Driv på dina partikollegor i riksdagen.
Mycket kan göras i kommunerna, men riksdag och regering måste samtidigt skapa rätt förutsättningar. Förklara för dina partikollegor varför flyttskatten behöver sänkas och ränteavdragen behöver trappas ner och fasas ut för att skapa en hållbar bostadsmarknad i Östergötland.

Östergötlands äldre kan inte vänta på att alla problem ska lösas på nationell nivå. Det är dags att kommunpolitikerna tar fram en bostadspolitik även för dem.