Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tre handfasta råd om Corona och jobben

Coronakrisen kommer att leda till ökad arbetslöshet och fattigdom över hela världen.

Johan Danielsson hoppas att den svenska modellen ska göra Sverige ännu bättre rustat för nästa kris; när och hur den än kommer.

Johan Danielsson hoppas att den svenska modellen ska göra Sverige ännu bättre rustat för nästa kris; när och hur den än kommer.

Foto: Socialdemokraterna

Debatt2020-04-14 09:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige visar siffror från Arbetsförmedlingen att nästan 50 000 personer varslades om uppsägning under mars månad och fler är att vänta. Till detta ska läggas alla de personer med osäkra anställningar som förlorar sina arbetspass men som inte hamnar i varselstatistiken. För Sveriges del är en viktig komponent för att hantera krisen vår arbetsmarknadsmodell. 

Vårt system med kollektivavtal, som är anpassade efter olika sektorer, ger oss goda förutsättningar att agera både snabbt och anpassat till berörda branscher. Till exempel gav regeringen, den 16 mars, parterna möjlighet till att komma överens om korttidspermittering. Det innebär att arbetstiden sänks samtidigt som staten går in och betalar en del av lönen. Redan samma dag tecknades det första kollektivavtalet om korttidspermittering mellan Visita och Hotell- och restaurangfacket. Av de 666 kollektivavtal som finns i den privata sektorn omfattas (i skrivande stund) 523 av den möjligheten. Det innebär att 90 procent av de privatanställda dvs cirka 2 miljoner människor nu, har arbetsgivare som omfattas av avtal som öppnar för korttidsarbete. Vår arbetsmarknadsmodell räddar jobb, tillväxt och välfärd. Detta är en styrka för Sverige.   

Men vi ska inte ta den svenska modellen för given. Det samförstånd på arbetsmarknaden som byggts upp under hundra år och format vår framgångsrika modell måste ständigt underhållas och stödjas. Om det är något som denna kris visat så är det att ensam inte är stark. Parterna, politiker och medborgare måste hjälpas åt för att vidareutveckla den svenska modellen.  
Tre handfasta råd:
 

1. Företag och fackförbund måste fortsätta att teckna kollektivavtal och se till att anslutningsgraden för arbetsgivare och löntagare är hög. 

2. Politiker måste bland annat se till att a-kassan garanterar en verklig ekonomisk trygghet om man förlorar sitt arbete. A-kassans kvalificeringskrav borde sänkas och ersättningen höjas. Allmän visstid avskaffas och karensdagen bör inte återinföras efter krisen. 

3. Vi medborgare bör alla gå med i a-kassan och i ett fackförbund för att trygga vår egen säkerhet och för att kollektivt skapa goda arbetsvillkor för alla löntagare. 

Coronakrisen har visat att vi tack vare vår modell kan fatta snabba och nödvändiga beslut. Låt oss efter krisen tillsammans utveckla och stärka den svenska modellen. Och att Sverige kan stå fortsatt rustat vid nästa kris.