Östergötlands beslutsfattare måste ta ansvar och rädda kvinnoliv

I Region Östergötland är andelen vaccinerade kvinnor i målgruppen runt 36 procent. Enbart ett fåtal regioner kan nå det uppsatta målet inom ramen för 2024. Det är oacceptabelt!

Debattörerna från Liberala kvinnor anser att antalet kvinnor som vaccinerar sig mot HPV-cancer är "oacceptabelt" lågt. För att få "flockimmunitet" krävs att betydligt fler än idag tar del av de avgiftsfria vaccinationerna, hävdar Teija Johansson och Cecilia Elving på debattsidan idag.

Debattörerna från Liberala kvinnor anser att antalet kvinnor som vaccinerar sig mot HPV-cancer är "oacceptabelt" lågt. För att få "flockimmunitet" krävs att betydligt fler än idag tar del av de avgiftsfria vaccinationerna, hävdar Teija Johansson och Cecilia Elving på debattsidan idag.

Foto: Junge, Heiko

Debatt2024-10-11 09:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige dör 150 kvinnor om året i livmoderhalscancer. Globalt är siffran 250 000 kvinnor. Dessa dödsfall är helt onödiga. Det humana papillomvirus (HPV) som orsakar denna cancerform kan utrotas om rätt åtgärder vidtas. Nu har Sverige en historisk möjlighet att bli det första landet i världen att utrota livmoderhalscancer. För att nå detta mål måste tillräckligt många kvinnor delta i regelbunden screening och vaccinera sig mot HPV. Vaccination mot HPV har erbjudits sedan 2010, genom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn och unga. Den här åtgärden har dessvärre inte varit tillräcklig i kampen mot livmoderhalscancer. Dessutom är antalet vaccinerade kvinnor väldigt ojämlikt i landet. Regionerna brister även gällande regelbundet deltagande i aktuella screeningprogram; tre av tio kvinnor uteblir exempelvis från sin livmoderhalscancerscreening. Dessa brister leder alltför ofta till kvinnors död.

Regeringen erbjuder sedan tre år tillbaka kostnadsfria HPV-vaccin till kvinnor födda mellan åren 1994 och 1999. Denna målgrupp omfattar de flickor och kvinnor som inte erhöll vaccinet i det tidigare skolvaccinationsprogrammet. Tack vare regeringens finansiering har alla regioner en historisk möjlighet att utrota livmoderhalscancer fram till år 2027. Det gäller dock att 70 procent av kvinnorna i “catch-up”-gruppen vaccinerar sig i år, i hopp om att nå flockimmunitet. Nya siffror visar att det endast är runt 40 procent av målgruppen som har tagit vaccinet. Här skiljer sig statistiken markant mellan regionerna. I Region Östergötland är andelen vaccinerade kvinnor i målgruppen endast runt 36 procent. Det är oacceptabelt!

Liberala Kvinnor kräver fler åtgärder för att nå ut den aktuella målgruppen med screening och vaccination av livmoderhalscancer. Regionerna måste ta sitt ansvar för att både öka information om och tillgängligheten till HPV-vaccinet. 150 kvinnor kan räddas per år, om både screening och vaccin är lättillgängligt. Detta är ett mål som alla regioner både kan och måste nå. Vi vill skicka en uppmaning till alla beslutsfattare: ta ert ansvar och agera för att rädda kvinnors liv. Var med och skapa historia, genom att göra Sverige till det första landet i världen att utrota livmoderhalscancer.