Sverige var för fem år ett av EU:s bästa länder vad gäller ekonomi, demokrati, tillit till våra myndigheter, god välfärd och relativ god trygghet på våra gator och i våra hem. Demokratin i ett land är bräcklig och måste hanteras med varsamhet och med politisk kunskap. Har vi gjort det?
Utvecklingen har sedan dess tyvärr gått åt fel håll. Kriminaliteten och dödsskjutningarna har ökat drastiskt, mer än något annat land i världen. 12 stycken 2012 och 45 stycken 2017. Man jämför nu utvecklingen i Sverige med Mexiko. Politiker i Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna talar om att kalla in militären i våra bostadsområden. Förtroendet för i stort sett alla myndigheter sjunker.
Vi behöver en stark regering med bred majoritet som vågar agera, inte bara prata om att det är oacceptabelt varje gång något händer.
Våra politiker har blivit fartblinda när det gäller ekonomin. Den offentliga konsumtionen inom staten regioner och kommunerna skenar. Regeringens ökade skatter försämrar hushållens konsumtion och lägger en ”våt filt” över företagens investeringar på längre sikt.
Vår finansminister agerar med lite kreativ bokföring, och ändrar hur de gör vissa utbetalningar. Skjuter över stora kostnader till kommunerna. Men till slut når kommunerna en punkt då de inte kan betala och tvingas till stora skatteökningar som kan få stora effekter på ekonomin. Hur skall vi kunna bibehålla vår välfärd när kostnaderna skjuter i höjden? Kraftiga skattehöjningar eller minskad administration? Förslag: Delegera ner ”makt”, befogenheter och ekonomistyrningen ända ned till rektorsområde. Vi klarar inte våra kärnområden med 20 – 25 procent av kostnaden i administration. Friskolor och privat vårdföretag ligger på ca 10 procent administration. Må politikerna få insikt i att även regioner och kommuner måste på ett effektivt sätt hantera våra skattepengar.