Fler människor kan få leva sina liv utan cancer och cellgifter

Vi har chansen att utrota livmoderhalscancer.
Men då måste kvinnor som är födda 1994-1999 vaccinera sig.
– Vaccinationen är avgiftsfri men endast 35 procent har vaccinerat sig i Östergötland, skriver Centerkvinnorna i sitt debattinlägg.

Camilla Hahn är ordförande för Centerkvinnorna i Norrköping. Hon manar tillsammans med sin förbundsordförande Malin Bergman kvinnorna i Östergötland att vaccinera sig mot livmoderhalscancer.

Camilla Hahn är ordförande för Centerkvinnorna i Norrköping. Hon manar tillsammans med sin förbundsordförande Malin Bergman kvinnorna i Östergötland att vaccinera sig mot livmoderhalscancer.

Foto: Privat

Debatt2024-10-21 09:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under 2025 kommer Centerkvinnorna i Norrköping fokusera på kvinnors hälsa. Nu under oktober påminns vi extra om vikten av förebyggande hälsoarbete, vi vill därför väcka frågan redan nu – den kan inte vänta!

Oktober är internationellt erkänd som Bröstcancermånaden, en tid då vi påminns om vikten av att uppmärksamma sjukdomen som i Sverige drabbar tusentals kvinnor varje år. Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor, men alla bröst är olika och varje cancer unik – precis som vi människor. Därför borde screeningen för bröstcancer vara mer individanpassad efter kvinnans ålder, familjehistoria och personliga riskfaktorer. Genom att anpassa mammografiprogrammet efter varje individs specifika riskfaktorer kan vi upptäcka fler fall i tid, vilket kan vara skillnaden mellan ett enkelt ingrepp och en långvarig kamp mot cancer. Samtidigt används vårdens resurser mer effektiv. 

HPV-vaccination är en annan viktig del i kampen mot cancer, särskilt när vi vet att humant papillomvirus (HPV) är en bidragande orsak till flera cancerformer, inklusive livmoderhalscancer. Det är lätt att glömma att detta vaccin inte bara skyddar mot en infektion utan även kan förhindra potentiellt livshotande sjukdomar senare i livet. Vaccinationen erbjuds till både flickor och pojkar i unga år, men vi måste fortsätta betona dess betydelse och se till att fler vaccinerar sig.

Sverige har nu den unika möjligheten att som första land i världen helt utrota livmoderhalscancer. Om 70 procent av kvinnor födda 1994–1999 har vaccinerats mot HPV i slutet av 2024 kan Sverige utrota livmoderhalscancer till 2027. Sveriges regioner erbjuder målgruppen kostnadsfri vaccination mot HPV, men vaccinationstakten går för långsamt. Enligt Cancerfonden har endast 35 procent vaccinerat sig i Östergötland – här återstå mycket arbete.

Ingen ska behöva genomgå cancerbehandling när det hade kunnat förebyggas eller upptäckas i tid. Genom att anpassa vården till individens behov och fortsätta sprida medvetenhet om livräddande insatser kan vi ge fler människor chansen till ett längre och friskare liv utan cellgifter.