Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tänk på att hen är ett viktigt ord




På Folkbladetes debattsida idag får lärare får råd  och tips om bland annat "hen", normer, veckobrev och livskunskap .

På Folkbladetes debattsida idag får lärare får råd och tips om bland annat "hen", normer, veckobrev och livskunskap .

Foto: Alexander Olivera/TT

Debatt2019-08-22 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommaren är till ända och ett nytt läsår har börjat. Runt om i landet fylls skolorna med förväntansfulla och nervösa elever. Skolan skall vara en plats för alla där en lär för livet, men för HBTQ+ elever och barn från stjärnfamiljer är skolstarten extra nervös. Här kommer fem tips till dig som lärare för en tryggare och öppnare skola.

1. Tänk utanför normen

Utgå inte från att alla är hetero när ni pratar om vad som hänt under sommarlovet. Ta för vana att använda könsneutrala ord som hen, föräldrar, partner och sambo och så vidare. Tänk på att hen är ett viktigt pronomen för de som inte identifierar sig som han eller hon.

2. Gå igenom vad du förmedlar

Hur ser veckobrev, anhörigblanketter och liknande ut? Är de inkluderande och könsneutrala? Speglar de läromedel du använder en mångfald vad det gäller funktionsvariationer, olika familjekonstellationer, etnicitet och sexuell läggning? Diskutera gärna med dina kollegor vad kan ni göra för att få en större bredd och vilka ord och uttryck som kan vara lämpliga att använda.

3. Planera in livskunskap genom året och åren

Livskunskap, hur en agerar mot varandra och där elever får diskutera frågor om identitet, sexualitet, utanförskap och mobbning är viktigt, inte som ett enskilt ämne utan något som bör genomsyra all skolans verksamhet. Planera in detta som en röd tråd genom din undervisning.

4. Ha tydliga regler och rutiner

En trygg skola har regler som är tydliga och gäller alla. Det är viktigt att ha en nolltolerans mot kränkande beteenden och tydliga rutiner vad som skall göras när någon bryter mot skolans regler.

5. Fortbilda dig

Osäker på HBTQ+frågor? Undvik att använda HBTQ+personer som frågelåda, förkovra dig på nätet istället! Använd gärna någon av studiedagarna till fortbildning i HBTQ+frågor och normkritik.

Läs mer om