Tänk dig att få andas som genom ett sugrör

800 000 personer svenskar lider av astma. Många av dem har inte sin astma under kontroll.

Debatt 4 maj 2022 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Astma kan numera behandlas så effektivt att man kan leva ett vanligt liv och vara symtomfri. Du kan sova bra, utöva idrott eller gå på promenad i vårsolen. Allt utan att drabbas av andnöd eller känslan av att kvävas. 
Trots det har var tredje person med astma fortfarande okontrollerad astma. De plågas av ständig hosta på nätterna, regelbundna astmaanfall där luftrören dras ihop sig. Att leva med astma är som att stundtals tvingas andas genom ett sugrör.
Det finns hjälp att få. Och därför behöver den svenska astmavården förbättras.
• Se till att alla med astma har en skriftlig personlig behandlingsplan. Idag gäller det bara för var tredje vuxen och vartannat barn. 
• Följ regelbundet upp astmapatienter med till exempel spirometri. Detta har tyvärr blivit alltför ovanligt under pandemin. 
• Säkerställ att det finns certifierade vårdcentraler med astma- och allergisköterskor. Tyvärr saknas certifierade vårdcentraler i vår region 
• Anställ allergikonsulenter som bland annat kan hjälpa till med miljön i förskola för barn med svår astma eller allergi. Tyvärr finns inte det heller i vår region.
• Se över övergången mellan barn-och vuxenvård. Det är svårare att få vård som vuxen, och det kan vara svårt för en 18–19-åring som har många andra förändringar att hantera samtidigt. I stället för en mjuk väl förberedd övergång innebär den idag ofta ett steg ut i ingenting. Det är alldeles för vanligt att 20-åringar helt saknar regelbundna vårdbesök. 

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa