Ta från de rika innan de rika tar allt från oss

Samtidigt som Europas skogar brinner och sjöar torkar debatteras rika människors koldioxidutsläpp i USA, där twitterkontot Celebrity Jets kartlagt amerikanska kändisars flygande med privatjet.

Hummer är ett exempel på stora SUV (Sports Utility Vehicle) som debattören vill förbjuda.

Hummer är ett exempel på stora SUV (Sports Utility Vehicle) som debattören vill förbjuda.

Foto: David Zalubowski

Debatt2022-08-28 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Artisten Taylor Swift kammade hem förstapriset – under ett halvår hade hennes privatjet varit i luften 170 gånger – vilket uppskattningsvis genererat 8 293 ton koldioxid i atmosfären – 1000 gånger mer än genomsnittsamerikanens årliga utsläpp. Världens tredje rikaste man, Microsoft-miljardären Bill Gates, kallar sitt eget privatjet-resande en ”guilty-pleasure” och föreläser samtidigt om hur ny tekniken skall rädda oss undan klimatkatastrof.

Klimatfilosofen Henry Sue menar att vi bör skilja på nödvändiga utsläpp och lyxutsläpp. Nödvändiga utsläpp är de som sker för människors överlevnad – som när människor i de fattigaste delarna av världen använder kol för matlagning, värme eller belysning när inga andra energikällor står till buds. Lyxutsläpp, å andra sidan, skapas av rika människor när de ska flasha sina dyra vanor – i lyxyachter, privatjet och SUVar. Konsumtion som helt saknar koppling till människans basbehov.

I Sverige släpper den fattigaste halvan av befolkningen i snitt ut ungefär 4 ton CO2 per person och år. Den rikaste procenten släpper ut mer än tio gånger så mycket – 43 ton (Oxfam, 2020). Och då har vi ändå bara pratat om de rikas konsumtion. Ser vi till också till miljardärers ägande i utsläppstunga industrier handlar det om betydligt större utsläpp. 

Hur mycket ny teknik som än utvecklats sedan ordet ”växthusgas” myntades år 1896, har utsläppen fortsatt att öka. Idag släpper människan ut mer CO2 än någonsin. Den rikaste procenten står för mer än dubbelt så mycket som den fattigaste halvan av jordens befolkning (Oxfam, 2020). Rikedom kostar oss världen. 

Så nej, Bill Gates – ny teknik är inte det som kommer rädda oss. Ska vi ha en rimlig chans att klara 1,5, eller 2-gradersmålen måste de rikaste börja betala för sig. Och hur åstadkommer vi det? Ska vi snällt be de rika att bidra med en slant till omställningen och ställa av sina yachter, SUVar och flygplan? Fick kvinnor rösträtt genom att snällt be om den? Avskaffades slaveriet genom att slavarna snällt bad slavägarna om sin frihet? Fick arbetare rätt till 8 timmars arbetsdag genom att snällt be om det? 

Nej – här krävs hårda tag. Vi har ingen tid att förlora. Vi behöver en värnskatt för klimatet. Förbjud privatflyg, yachter och SUVar. Det är dags att ta från de rika innan de tar allt från oss.




 

Här ser vi yachten "Nahlin" som byggdes 1930.Hon har inget med debattartikelns innehåll att göra utan tjänar endast som exempel på något som debattören anser behöver förbjudas för klimatets skull.
Här ser vi yachten "Nahlin" som byggdes 1930.Hon har inget med debattartikelns innehåll att göra utan tjänar endast som exempel på något som debattören anser behöver förbjudas för klimatets skull.