Ta bort de gröna skygglapparna och granska vad som faktiskt sker

Man vet att man skadar tredje part.
Men man fortsätter bara som förut i full fart.
– Det är dags att kritiskt börja granska den gröna omställningen, skriver Christian Steinbeck.

Debattören Christian Steinbeck hävdar att företag, styrelser och finansiärer inom den Gröna Omställningen inte granskas och bedöms som andra företag och verksamheter. Vilket bland annat, enligt Steinbeck, kan leda till att det blundas för olyckor och olönsamheter och risker på ett osunt sätt.

Debattören Christian Steinbeck hävdar att företag, styrelser och finansiärer inom den Gröna Omställningen inte granskas och bedöms som andra företag och verksamheter. Vilket bland annat, enligt Steinbeck, kan leda till att det blundas för olyckor och olönsamheter och risker på ett osunt sätt.

Foto: Helena Landstedt/TT

Debatt2024-11-03 09:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns anledningar till att man kan få ganska hög ersättning för att sitta i en bolagsstyrelse. Det är inte en barnlek. Styrelseledamöter har ett obegränsat, solidariskt och personligt ansvar som sällan uppmärksammas. Styrelsen ska leda verksamheten på ett övergripande sätt och säkerställa att bolaget följer regler och lagar. Vinsten ska skapas på ett sunt sätt. Om du känner till att bolaget medvetet och återkommande skadar andra eller bryter mot lagar är det i allra högsta grad ditt personliga ansvar att omedelbart vidta åtgärder. Om du känner till att arbetsmiljön är farlig måste du se till att situationen förbättras. Styrelsens ansvar för säkerheten är en viktig anledning till att så många möten i svensk industri inleds med säkerhetsgenomgång. Går affärerna dåligt är det du som ska stänga ner verksamheten i god tid för att andra inte ska ta ekonomisk skada. 

Om en bolagsstyrelse ignorerar allvarliga brister kan det leda till personligt och solidariskt ansvarsutkrävande av ett bolags styrelseledamöter. Det låter bra men hur hanterar samhället styrelsens ansvar i den Gröna Omställningen?

Arbetsplatsolyckor och dödsfall. Det har nu kommit fram att batterifabriken Northvolt känt till att utrustningen man köpt från Kina är föråldrad och har orsakat flera dödsfall i Kina. Ändå har man köpt just den. Utrustningen är inte anpassad till europeisk elstandard och har t ex självstartat spontant vilket lett till flera olyckor. I Skellefteå har vi nu 47 olyckor och 4 dödsfall relaterade till farliga kemikalier. Det är helt orimliga siffror jämfört med övrig svensk industri. Mig veterligen har ingen rättsprocess startats.

Mer att läsa av Christian Steinbeck: Då medborgarnas pengar sinar 0ch fysikens lagar gör sig påminda.

Miljöförstöring. När vindkraftsbolagen söker tillstånd för en vindkraftsetablering brukar man hävda att vindkraftverken inte låter mer än ett kylskåp. När vindkraftverken väl står där och chockade närboende har invändningar ignorerar man dem. Vindkraftens infraljud är inte reglerade på ett adekvat sätt och myndigheter saknar kompetens och mätutrustning. Nyligen avslöjades att hönsägg slutade kläckas efter att ett vindkraftverk uppförts nära en bondgård. Detta antyder att infraljuden är ett mycket allvarligt miljöproblem. Inget av detta kan vara okänt för vindkraftsindustrin som ändå systematiskt ignorerar ljudproblemen och tvärtom bygger allt fler och högre verk. 

Ekonomisk skada. Man fortsätter anlägga vindkraftverk trots att det i två akademiska studier är bevisat att detta sänker närliggande fastigheters värde. Samtliga vindkraftsbolag struntar i att ersätta närboende för denna ekonomiska skada. Min försiktiga bedömning är att svenska husägare på landsbygden som fått vindkraftverk som grannar förlorat minst 100 miljarder kronor i fastighetsvärde. Huvudanledningen är inte en förstörd utsikt utan sömnlösa nätter i rotorbladens skugga. Det är mycket svårt att överhuvudtaget kunna sälja ett hus inom en kilometers avstånd från ett verk över 150 meters höjd. Man vet att man skadar tredje part men fortsätter som om ingenting hänt.

Mer att läsa av Christian Steinbeck: En industri som bara arbetar när solen skiner och det blåser.

Det är orimligt att bolagsstyrelserna inte känner till dessa frågor. I andra industrier hade samhället krävt att åtgärder vidtagits för länge sedan men i den Gröna Omställningen sker inte detta. Man stannar inte upp och reder ut vad som pågår utan fortsätter i full fart med berått mod trots att man vet att man orsakar skada hos tredje part.

Dessa punkter är bara några i en lång lista och borde stämma till eftertanke, men istället tävlar pensionsfonder och andra offentliga aktörer om att investera mer i privata bolag i den Gröna Omställningen. Man måste fråga sig om de skulle göra samma sak om det gällde annan kemisk industri eller energiproduktion. När arbetsplatsolyckor sker i andra industrier är Myndighetssverige där och lagens kvarnar maler som de ska men var är myndigheterna när den Gröna Omställningen behöver granskas? Hur skulle samhället reagera om McDonalds skapade ovan nämnda problem? Om det dog två anställda om året och det inte gick att bo inom en kilometers avstånd från McDonalds restauranger?

I Sverige idag verkar företagare i den Gröna Omställningen inte ha samma krav på sig som de övriga. Det är dags att kritiskt börja granska vad som tillåts ske i den Gröna Omställningens namn och att samma krav ställs på alla medborgare och företag. Om Den Gröna Omställningen är så viktig måste den granskas.

Det är hög tid att ta bort de gröna skygglapparna och pröva styrelsens ansvar.