Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sverige blir sämre för alla

Utan tillit? Jimmie Åkesson leder SD. Ett parti som - enligt dagens debattörer - missat att tilliten är en mycket svensk värdering.

Utan tillit? Jimmie Åkesson leder SD. Ett parti som - enligt dagens debattörer - missat att tilliten är en mycket svensk värdering.

Foto: Per Groth/TT

DEBATT2017-02-02 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åtta av tio östgötar, 80 procent, tycker att man i allmänhet kan lita på folk. Östergötland ligger därmed ännu högre än det svenska riksgenomsnittet, där 79 procent säger att man kan lita på andra. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av vår pr-byrå Westander.

Tilliten är kanske den svenskaste av alla svenska värderingar, och förtroendet människor emellan är starkt förankrat i nästan alla politiska läger. Bland de rödgröna väljarna tycker 85 procent att man kan lita på andra. Motsvarande siffra för alliansväljarna är 83 procent.

Enligt det globala forskningsprojektet World Values Survey är Sverige ett land präglat av mellanmänsklig tillit. Vi svenskar har högst tillit i världen till personer vi aldrig träffat tidigare, till personer med annan religion och till personer av annan nationalitet. Det kan vi vara stolta och glada över.

Den statsvetenskapliga forskningen visar hur viktigt det är att värna förtroendet människor emellan. Tillit är en nyckel till ett välfungerande samhälle. Människor kan då lägga sin energi på produktivt samarbete i stället för att lägga tid och kraft på att skydda sig mot att bli lurade.

I botten på tillitsligan finns Sverigedemokraterna, som med sina 62 procent drar ner det höga svenska riksgenomsnittet. Bland Sverigedemokraternas väljare svarar alltså hela 38 procent ”Nej” på frågan ”Tycker du att man i allmänhet kan lita på folk?”.

Sverigedemokraterna har anledning att fundera på innebörden av den gyllene regeln: ”Behandla andra som du själv vill bli behandlad.” Denna mänsklighetens främsta etikregel bidrar till att skapa tillit och samhällsnytta.

I en intervju häromåret liknade statsvetaren Bo Rothstein tillitens roll i ett samhälle vid ett korallrev. ”De tål en hel del skit, men när de väl klappar ihop så går det snabbt – och effekterna blir katastrofala.”

Främlingsfientligheten underminerar förtroendet människor emellan, skapar konflikter och leder till ett slöseri med kompetens. Främlingsfientliga värderingar gör Sverige till ett sämre land för oss alla.