Sverige bidrog till att en stat föll samman

Muammar Gadaffi tog makten i Libyen i en statskupp 1969 och dog för ganska precis 10 år sedan då stridande rebeller tog hans liv.

Muammar Gadaffi tog makten i Libyen i en statskupp 1969 och dog för ganska precis 10 år sedan då stridande rebeller tog hans liv.

Foto: TT

Debatt2021-10-26 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För tio år sedan deltog Sverige i en koalition av Nato-länder som med mandat från FN skulle upprätta en flygförbud zon och en humanitär intervention (FN:s princip Responsibility to Protect, R2P). Resolutionen gick igenom på grund av att de permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet Ryssland och Kina lade ned sina röster. 

Första april 2011 beslutade Riksdagen att Sverige skulle bidra under tre månader till den internationella militära insatsen i Libyen med högst 250 man och med JAS plan. Uppdraget avslutades senhösten 2011 när Gaddafi tillfångatogs och dödades.

Konsekvenserna av den militära interventionen i Libyen blev katastrofala för människorna och området i stort. Libyen var ett av Afrikas mest ekonomiskt välmående länder som  blev till en sönderfallen stat med två stridande sidor, som i sin tur har olika miliser till sitt förfogande. Dessutom har gnistan från Libyen bidragit till att det har blivit inbördeskrig i Mali. Där Sverige nu har soldater tillsammans med Frankrike. En annan konsekvens av Libyen interventionen är också att FN:s princip RP2 kan bli svårare att använda i framtiden.

Sverige var en del i koalitionen genom sin flygspaning. Man var delaktig i den, som många menar, folkrättsstridiga ingripande att störta regeringen i Libyen. Man bidrog till de konsekvenser som uppstod efter interventionen men man har inte reflekterat över sin roll. Till skillnad från Sverige har bland annat Storbritannien gjort en utredning som kom med allvarlig kritik. Det handlade om att det inte fanns korrekt underrättelseinformation och att faran mot civila var överdriven eller till och med falska. Likaså har Norge gjort en utredning om sin insats i Libyen. Som en del var att man förlitade sig för mycket på underrättelserna och gav över tolkningen av resolution 1973 till Nato. Som ett litet land kände man press att visa solidaritet med Nato. Var det samma för Sverige?

Vad är Sveriges slutsats av sin roll i Libyen? Det behövs svar för att Sverige med en trovärdighet fortsättningsvis ska kunna kallas en humanitär makt och en neutral stat. Därför måste Sverige besluta om att tillsätta en oberoende kommission för att utreda Sveriges roll i den internationella militära insatsen och kartlägga misstankarna om folkrättsbrott i Libyen 2011. Socialdemokraterna har kongress i november där man har möjlighet att ta ett steg framåt. För att ta det ansvar som man ska ta när man var med i en sådan allvarlig handling när en stat faller samman.

En demonstration från Stockholm 2011 då libyer i Sverige krävde Gaddafis och den svenske utrikesministern Carl Bildts avgång.
En demonstration från Stockholm 2011 då libyer i Sverige krävde Gaddafis och den svenske utrikesministern Carl Bildts avgång.