Sverige är gradvis på väg att bli en värsting i klassen

Vår nya regering är snabb på att ta det ena ohållbara beslutet efter det andra.

Debatt 5 november 2022 09:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har högerkoalitionen kommit överens om att höja momsen på reparation av cyklar, kläder, skor, väskor med mera – från 6 till 12 procent.

Momsen för reparationer av hushållsartiklar sänktes i två steg av de förra regeringarna – från normala 25 procent till 6 procent för att stimulera ett mer hållbart användande av vanliga hushållsartiklar. Vår konsumtion och slit och slängkultur har ju blivit en av de största miljö- och klimatbovarna.

Antagligen behöver nya regeringen göra sådana här saker för att kunna finansiera några andra av sina klimatskadliga beslut – att sänka bränsleskatter, att ge återbäring till storförbrukare av el, och att behålla ett arbetsreseavdrag som mest gynnar bilpendlande välbärgade män i städernas villaförorter.

Regeringen påstår att de respekterar Sveriges klimatmål och Parisavtalet om klimatet, men hittills har vi bara sett beslut som går i motsatt riktning. Sverige är gradvis på väg att bli en värsting i klassen. Vad tänker miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) om att regeringen försvårar för de som vill leva hållbart, och samtidigt gynnar de som slösar?

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa