Svenska JAS Gripen behövs i försvaret av Ukraina

Ryssland anfaller Ukrainas befolkning massivt med missiler och drönare.

Debatt 17 december 2022 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rysslands avsikt är att slå ut så mycket som möjligt av el-, värme- och vattenförsörjning, öka umbärandena för civilbefolkningen och på så sätt tvinga Ukraina till underkastelse. Dessa typer av angrepp riktade mot civilbefolkningen pågår alltjämt. Det kan medföra att fler ukrainare måste lämna sitt land och leva som flyktingar utomlands. Visserligen lyckas den ukrainska försvarsmakten skjuta ner många av drönarna, men de kommer i så stora svärmar så att några av dem ändå når sina mål och lyckas göra stor skada. 

Att terrorbomba befolkningen för att den vägen försöka tvinga fienden att ge upp är ett folkrättsbrott. Det har praktiserats i många krig sedan luftkrig blev tekniskt möjligt. Denna form av krigföring har ibland försvarats som ett sätt att förkorta krig mot aggressiva angripare (t ex i Dresden och Hiroshima). Men här ser vi ett exempel på hur det används av en angripare med imperialistiska ambitioner.

Väst behöver öka sin hjälp till Ukraina för att motverka terrorbombningarna. Det skulle behövas en”flygförbudszon” över hela Ukraina, inklusive Krym. För att upprätthålla den krävs effektivt luftvärn kompletterat med avancerat stridsflyg. 

Sverige kan bidra med mer än avancerat luftvärn. Svenska företag har fordringar på Iran för uteblivna betalningar för leveranser. Sverige skulle kunna begära att Iran gottgör dessa skulder genom att leverera drönare till Sverige istället för att exportera dem till Ryssland. Drönarna kan sedan Sverige skänka till Ukraina, som kan använda dem mot ryska avskjutningsbaser och krigsmaterial­transporter.
Sverige har också ett högpresterande stridsflygplan; JAS-Gripen. En fördel med det är att det kräver mindre resurser att hålla igång än andra stridsflygplan med motsvarande prestanda. Att bidra med JAS-Gripen vore en tydlig signal från Sverige att vi är solidariska med Ukraina. Det skulle inte vara fel om alla de resurser som Sverige satsat på flygvapnet kommer till nytta för att ge stor hjälp med att åstadkomma fred för det ukrainska folket.

Det tar för lång tid att vidareutbilda ukrainska flygare till skickliga JAS-Gripenpiloter. Det kanske kan lösas genom att svenska piloter ställer upp som frivilliga i det ukrainska flygvapnet. Flygplanen bör förstås målas om så de får ukrainska beteckningar. Med denna lösning blir staten Sverige inte en krigförande part men skulle ändå ge stor hjälp till att avvärja ryska attacker på och rysk förstörelse av Ukraina.


 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa