Svenska banker sviker framtiden

Debatt 18 december 2021 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen publicerades en FN-rapport som visar att ländernas energiplaner fram till 2030 innebär fortsatta produktionsökningar av fossil energi. Om planerna följs så kommer produktionen att bli mer än dubbelt så stor jämfört med vad vi kan använda om vi ska klara det så kallade 1,5-graders-målet. Tyvärr är våra svenska storbanker med och driver på detta svek mot framtiden.


En granskning av Fair Finance Guide visar t ex att bankerna fortsätter att investera i jakten på olja i Arktis. Värst är SEB som lånar ut 32 miljarder till sådana projekt. Swedbank lånar ut mindre men har de största direkta investeringarna med 3,5 miljarder i bolag som letar olja i Arktis. Sammantaget går de sju största bankerna – Nordea, Danske Bank, SEB, Handelsbanken, Swedbank, Länsförsäkringar och Skandia – in med 97 miljarder i lån och investeringar för oljeborrning i Arktis.


En annan studie från Fair Finance Guide, Forests on Fire visade nyligen att dessa sju banker gått in med nästan 12 miljarder kronor i lån och investeringar till kött- och sojaindustrin som bidrar till skövlingen av Amazonas och savannområdet Cerradon.
Alltså 109 miljarder kronor som går åt till att förstöra klimatet och vår framtid.
Det här var den kanske viktigaste frågan när världens länder samlades till klimattoppmöte, COP 26 i Glasgow. Kapitalet styr fortfarande oss rakt emot en förvärrad klimatkris.
Det är dags att vi alla skriver ett brev till bankerna och kräver ett stopp för placeringar i fossilindustrin, och att pengarna istället går till hållbara projekt. Det är dags för regering och riksdag att fundera över förbud.

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Stal kollegans plånbok och köpte presentkort

Stal kollegans plånbok och köpte presentkort

Äldre kvinna svarade i telefon – utsattes för bedrägeri ✔Utgav sig ringa från banken ✔Pengar saknas på kontot

Köpte en grävmaskin som inte fanns

Köpte en grävmaskin som inte fanns