Väldigt få kvinnliga företagare i Finspång och Norrköping

Lyckas Sverige med detta, tillsammans med förändrade attityder vad gäller vinster i välfärden, så är vi säkra på att vi ökar företagandet totalt och i synnerhet bland kvinnor.

Anne-Louise Kroon är företagare och lokalpolitiker i Söderköping. Hon är också styrelseledamot i Småföretagarnas riksförbund. Och denna lördag även debattör i Folkbladet.

Anne-Louise Kroon är företagare och lokalpolitiker i Söderköping. Hon är också styrelseledamot i Småföretagarnas riksförbund. Och denna lördag även debattör i Folkbladet.

Foto: Elisabet Bergquist

Debatt2024-08-17 14:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ny studie gjord av Småföretagarnas Riksförbund visar att endast 21 procent av företagen med anställda i Sverige ägs av kvinnor. Det är den näst lägsta nivån bland EU:s medlemsländer. Enbart Malta har en lägre andel. Sverige, som rankas som ett av världens mest jämställa länder, misslyckas när det kommer till kvinnors företagande. Få svenskar vet att det är vanligare med att kvinnor lyckas som företagare i övriga Europa. I länder som Lettland, Portugal, Spanien och Polen utgör kvinnligt företagande med anställda 30 procent eller mer av företagen.

En bidragande orsak till Sveriges snedfördelning är vårt omfattande socialförsäkringssystem, som utformats så att det framför allt är anpassat för den som är anställd snarare än för företagarna. En annan orsak är Sveriges tidigare offentliga monopol i kvinnodominerade yrken som skola, vård och omsorg. Trots att det i dag finns möjlighet för företagande inom dessa branscher så finns fortfarande en bild av att det är fel att tjäna pengar i kvinnodominerade välfärdsjobb.

Även inom Östergötland finns stora skillnader i kvinnors företagande. I Linköping, Finspång och Norrköping är färre än 4 procent företagare, medan nivån är strax högre än så i Motala och Mjölby. Kvinnors företagande är betydligt starkare i Boxholm och Åtvidaberg, här är andelen 5 procent.

I Kinda, Söderköping och Vadstena är nivån 6 procent. I Ödeshög är det 8 procent av förvärvsaktiva kvinnor som driver företag, i Valdemarsvik och Ydre rör det sig om hela 9 procent. 

Sambandet är tydligt, i en jämförelse av Östergötlands kommuner ser vi att de där en större andel av befolkningen är företagare, också är där kvinnors företagande är som vanligast. Detta mönster framträder också för hela Sverige: att stimulera fler att starta och driva företag är särskilt relevant för att främja just kvinnors företagande.

Dagens situation, där jämställda Sverige har bland de lägsta nivåerna av kvinnors företagsamhet, är ohållbar. Småföretagarnas Riksförbund uppmanar till minskad byråkrati samt att socialförsäkringssystemet anpassas mer till de som är företagare. Lyckas Sverige med detta, tillsammans med förändrade attityder vad gäller vinster i välfärden, så är vi säkra på att vi ökar företagandet totalt och i synnerhet bland kvinnor.