Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svaret är skickliga lärare

Budgetdebatt. Ingrid Cassel och Sophia Jarl (båda M) tror inte på några snabba lappkast i politiken. Men de vill prioritera om, skriver de båda idag.

Budgetdebatt. Ingrid Cassel och Sophia Jarl (båda M) tror inte på några snabba lappkast i politiken. Men de vill prioritera om, skriver de båda idag.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Debatt2017-10-23 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Norrköping ska alla komma till sin rätt, människor ska arbeta och kunna försörja sig själva. Inget är viktigare, vare sig för Norrköpings välstånd eller välfärd, än att fler människor kan gå till ett arbete. Barn och ungdomar ska få grundläggande förutsättningar genom barnomsorg och skola och den gemensamma välfärden ska genomsyras av trygghet när människor möter svårigheter eller ålderdom i livet.

Vi tror inte på några snabba lappkast i en kommunal ekonomi på drygt 7 miljarder kronor men däremot vill vi göra politiska prioriteringar i den kommunala budgeten 2018-2021 som belyser vår moderata politik. Vi anser att samtliga nämnder ska omfattas av en effektivisering på en procent. Det är viktigt att ständigt pröva om vi använder våra gemensamma skattemedel rätt. Vi är beredda att ta ansvar för prioriteringar som kommer behöva göras. Effektiviseringen frigör ett reformutrymme som vi använder till följande;

1/ Fler händer i vården – vårdbiträden. Idag har kommunen stora problem att rekrytera omsorgspersonal. Samtidigt vittnar de anställda om orimliga arbetsförhållanden på grund av stress och hög arbetsbelastning vilket resulterar i sjukskrivningar och att anställda söker sig bort från kommunen. Vi vill utveckla omsorgsverksamheten genom att återinföra vårdbiträdet. Dessa ska avlasta undersköterskorna som får mer tid till omvårdnad och i sin tur kan avlasta sjuksköterskorna. Vårdbiträden tror vi kommer ge en bättre användning av omsorgens resurser, fler händer och en bättre omvårdnad av våra äldre invånare.

2/ Konkurrenskraftiga lärarlöner. I Norrköping är bristen på utbildad personal i skolan omfattande. 2014 var andelen lärare i de kommunala grundskolorna med pedagogisk högskoleexamen 90,9 procent. Två år senare var samma siffra 80,3 procent vilket placerar Norrköping bland den sämsta fjärdedelen av Sveriges kommuner. Kravet på kunskap behöver tydliggöras och detta kan bara ske genom skickliga lärare. Norrköping har kraftigt halkat efter i lönesättningen till våra lärare. För att kommunen ska kunna vara konkurrenskraftig behövs en rejäl lönesatsning. Alla partier är ense om att det är viktigt att satsa på skolan men tidiga insatser och bättre måluppfyllelse blir verkningslöst om vi inte först satsar på de som ska utföra arbetet i skolan.

3/ Investeringar för framtiden.

Omställningen av kommunen och den växande befolkningen innebär behov av nya skolor, nya vägar och iordningsställande av mark. Behovet av investeringsmedel är högt. Samtidigt är det viktigt att ta ansvar för en rimlig investeringstakt. Vi är övertygade om att vi kan hitta alternativa lösningar genom samverkan med externa parter inom exempelvis skola och välfärd som gör att vi kan föreslå en mer modest ökningstakt för att inte riskera att framtidens lokalkostnader hindrar kommunen att anställa personal i välfärden.

Vi ser hur otryggheten breder ut sig i vår stad genom bränder och gängkriminalitet. Den bästa vaccinationen för att bekämpa detta är utbildning och arbete för alla. Våra reformer angriper långsiktigt utanförskapet. Det är en prioritering som kommer gynna alla Norrköpingsbor och som håller ihop vår kommun.