Moderaterna är av den bestämda uppfattningen att fiskekvoterna behöver minska för att ge fiskebestånden i Östersjön en chans till återhämtning, inte minst strömmingen. Överfiske, föroreningar och predatorer har satt sina spår och utsatt våra redan mycket känsliga vatten för stor press under lång tid. Moderaterna agerade redan förra mandatperioden för kraftigare åtgärder för att förbättra situationen i Östersjön, exempelvis förslaget om utflyttad trålgräns.
Östergötland är ett län som kan erbjuda fiske av mycket god kvalitet både i Östersjön och i Östgötaskärgården. Tyvärr tvingas vi dock inse att antalet yrkesfiskare i vårt län har under de senaste åren minskat. Det är effekten av det kraftiga fisket som är så kännbara för de småskaliga, kustnära fiskarna.
Därför är det med sorg vi nåddes av dystra besked från Bryssel – fiskekvoterna för strömming i centrala Östersjön ökar med 108 procent, och kvoterna för Bottenhavet och Bottenviken med 21 procent, vilket motsvarar ett totalt möjligt uttag på 84 respektive 66 tusen ton. Runt 90 procent av det totala fisket i Östersjön utgörs av storskaligt industrifiske. Majoriteten av den fångade fisken blir fiskmjöl som används som foder till fiskodlingsindustrin utomlands.
Så lite som 10 procent fiskas till humankonsumtion av småskaliga kustfiskare. I en tid att då vi vill säkerställa samhällets beredskap av svenska livsmedel behöver vi värna om havets resurser. Vi behöver dessutom säkerställa att både fiskare, hamnar och beredningsindustrin finns kvar för en levande kust i Östergötland.
Konsekvenserna av kollapsade strömmingsbestånd skulle vara förödande för både ekosystemet i Östersjön och svensk livsmedelsproduktion. Den moderatledda regeringen fortsätter nu agera för att rädda Östersjön. Under hösten behandlas propositionen ”Ett levande hav - ökat skydd, minskad övergödning och ett hållbart fiske”. Propositionen tar ett helhetsgrepp för att komma på rätt kurs i frågan om Östersjöns tillstånd och adresserar fler problem än förvaltningen av fiskbestånd, som till exempel skydd av känslig natur och övergödning. Ett sånt omfattande förslag har inte lagts inom området sedan den förra borgerliga regeringen 2009.
Ytterligare en del i verktygslådan för att rädda fisken i Östersjön är den nu adresserade frågan om minskade bestånd av säl och skarv som fortsätter att ödelägga vår kust. Regeringen föreslår en utökad jakt på säl och skarv, och att förbudet mot handel av sälprodukter äntligen tas bort. Regeringens förslag om allmän jakt på skarv har fått stöd av flera europeiska länder under tidigare fiskeråd i Bryssel. Vi kommer att fortsätta pressa den nya kommissionen i frågan.
Östersjön och vår fina kust utgör en fantastisk resurs – både som skafferi, för rekreation, turism och skapar mängder av arbetstillfällen både hos oss i Östergötland och i andra kustlän. För att garantera ett fortsatt levande kustfiske av strömming och andra arter krävs kraftfulla åtgärder. Med den moderatledda regeringen har vi kommit en god bit på väg även om vi är oerhört besvikna på det senaste beslutet i Bryssel.