Staten bör ta över hela ansvaret för assistansen

Tyvärr har LSS och rätten till personlig assistans urholkats dramatiskt under senare år.

Maria Persdotter (C) Motala är en av debattörerna idag.

Maria Persdotter (C) Motala är en av debattörerna idag.

Foto: Henrik Gedda

Debatt2022-09-02 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rätten till ledsagning riskerar att begränsas ytterligare med ett nytt utredningsförslag som ligger på regeringens bord. Stödet till föräldrar till barn med funktionsnedsättning behöver stärkas, såväl som rörelsefriheten med en stärkt färdtjänst. Centerpartiet vill därför:

  • Att staten ska ta över hela ansvaret för assistansen, oberoende av hur många timmar i veckan det handlar om. Det förutsätter ett kraftfullt kompetens- och kapacitetslyft hos försäkringskassan.
  • Stärka tillgången till fritidshjälpmedel. Om man får avslag på önskemål om ett hjälpmedel som man själv anser att man behöver så ska det kunna överklagas.
  • Att färdtjänstlagen ändras så att personer med funktionsnedsättning, som inte kan utnyttja allmänna kommunikationer, kan resa på ett tryggt sätt från dörr till dörr.

Högre arbetslöshet bland funktionsnedsatta

Unga med funktionsnedsättning har ofta svårt att få jobb trots universitetsexamen. Arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning är mycket högre än genomsnittet för befolkningen. För den enskilde är det förstås en tragedi att inte få jobb trots utbildning, men vi som land har heller inte råd att inte släppa in kompetent folk på arbetsmarknaden. Därför vill vi:

  • Att alla myndigheter, regioner och kommuner ska arbeta målinriktat med inkluderande rekrytering för att nå fler. 
  • Tillsätta en utredning av hur trösklarna kan sänkas för personer med funktionsnedsättning som vill starta företag. 
  • Utreda en sysselsättningsgaranti för den som inte kan ta ett vanligt jobb.

Samhällets plikt

Skolan är grunden till att kunna bygga sig ett självständigt och friare liv. Med en god utbildning kan man ta sig hur långt som helst, även med en funktionsnedsättning. Tyvärr är det allt för många elever med funktionsnedsättningar som inte når sin fulla potential i skolan. Det är samhällets plikt att se till att alla elever får den hjälp de behöver. Därför vill vi:

  • Införa en läsa-skriva-räkna-garanti även för elever i anpassad grundskola (nuvarande särskolan). 
  • Att speciallärares och specialpedagogernas tid ska gå till eleverna i stället för till administration. 
  • Stärka stödinsatserna för studenter med funktionsnedsättning och kronisk sjukdom. 

Detta, och mycket mer, krävs för att säkerställa en mer likvärdig vardag för människor med funktionsnedsättningar. Centerpartiet kommer fortsatt driva på, både i valrörelsen och därefter, för ett friare Sverige för alla med funktionsnedsättning.

Sofia Nilsson är riksdagsledamot för Centerpartiet
Sofia Nilsson är riksdagsledamot för Centerpartiet