Jag förvånas över att Sophia Jarl (M) i en artikel i Folkbladet (16/4) beklagar sig över att regeringen höjer taket på a-kassan. Hon menar att en höjning av a-kassan för vanliga löntagare ”kan minska människors benägenhet att ta de jobb som finns på arbetsmarknaden”. Varför detta hetsande över att man inte kommer söka arbete när man är arbetslös? Det finns klara regler över hur det ska fungera idag. Söker man inte något arbete, så får man inte någon ersättning. Dessutom fungerar ju a-kassan som en försäkring, och de allra flesta arbetstagare har ju länge varit med i a-kassan och därmed betalat in en premie varje månad.
Sedan är detta en extrem tid som vi lever i nu. Även arbetare har det svårt i dessa tider, vissa blir permitterade eller uppsagda. Nu höjs taket i ersättningen från 20 020 kronor till 26 400 kronor, det är maxtaket för dem som tjänar 33 000 kr eller mer. Men det finns väldigt många, som tjänar mindre än så.
Vi kan titta på vad exempelvis en undersköterska inom äldreomsorgen tjänar i Norrköping. Där är medellönen ca 25 200 kronor i månaden. Om vi tar 80 procent av den lönen så hamnar vi på 20 160 kronor. Det innebär att deras ökning i utbetalning från hur det var tidigare är ca 140 kronor i månaden.
Ett annat exempel är till exempel handelsområdet, där många nu blir permitterade eller uppsagda. Deras lön efter 3 år i yrket är ca 145 kronor i timmen, det ger en månadslön på ca 24 070 kronor. Nu är det också många inom Handels avtalsområde som inte har heltid. Men om vi ändå räknar på 24 070 i månaden så blir 19 256 kronor. Så där kommer många inte ens att kunna utnyttja höjningen.
Det är svårt att föreställa sig att de hundralappar som höjningen handlar om skulle innebära att dessa personer struntar i att söka nya jobb. Men under den tid de befinner sig i arbetslöshet kan tillskottet däremot göra stor skillnad. Jag tror snarare att Sophia Jarls kommentarer är ideologiskt grundande. Hon anser att företagarnas möjlighet till vinst har ett högre värde än de arbetslösas rätt till ersättning.
För det är ju knappast så att alla Sveriges företag går på knäna i nuläget. Tvärtom. Självklart ska de branscher som drabbats särskilt hårt av viruskrisen få stöd, men att ge alla företag sänkta arbetsgivaravgifter på bekostnad av statens ekonomi gläder bara företagsägarna. I denna stund pågår fortfarande aktieutdelningar hos många företag, och de har knappast behov av några avskaffade avgifter just nu. Det borde även Sophia Jarl inse.