Söderköping har tagit steget in på listan

Anders Gunnarsson regionchef i Östergötland.

Anders Gunnarsson regionchef i Östergötland.

Foto: Ragn-Sells

Debatt2021-10-10 07:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När FN:s klimatpanel presenterade sin stora rapport i augusti fick mänskligheten rött ljus. Fortsätter vi med dagens utsläppstakt har vi passerat målet om 1,5 graders temperaturhöjning redan inom tio år.
Det många inte vet är att nära hälften av klimatutsläppen i världen beror på att vi hela tiden tar upp nya råvaror ur jorden för att tillverka det vi vill ha. Men vi kan få bukt med sådana utsläpp genom att i stället ta vara på råvaror som vi redan har och använda dem om och om igen, det som kallas cirkulär ekonomi. Då behöver stora upphandlare – som kommuner – välja återvunnet material i sina uppköp, i stället för att använda skattebetalarnas pengar för att elda på problemet.

Ändå har bara ett par dussin kommuner i landet riktlinjer som säger att varor tillverkade av återvunnet material ska prioriteras, visar vår årliga kartläggning. I Östergötland tog Boxholm och Söderköping steget in på den listan i år, så det finns inspiration på nära håll.

Samtidigt vill mer än åtta av tio svenskar, 84 procent, att deras kommun prioriterar återvunnet material i upphandlingar, enligt en undersökning Sifo gjort åt Ragn-Sells. Men de som sitter på besluten, då? Jo, nio av tio kommunpolitiker vill också att deras kommun väljer återvunnet i första hand. Det visar en undersökning med 5 300 svarande politiker över hela Sverige som vi gjorde i fjol.

Det är viktigt, eftersom det krävs glasklara politiska beslut för att förändra en kommuns upphandling. Annars stannar ambitionerna vid engagemanget hos några få eldsjälar.

Här är våra tips till kommunerna:

1. Skriv en tydlig policy. Om det inte står uttryckligen att återvunnet är förstavalet så ofta det går, så kommer förändringen inte att bli av.

2. Prata med leverantörerna. Ta upp en dialog med företag ni handlar av, förklara vad ni efterfrågar och ge dem tid att anpassa sig. Involverade leverantörer är en nyckel till att förändra upphandlingen.

3. Använd all kompetens. Knacka på hos kommuner som har kommit långt i omställningen och involvera kommunhusets egna miljöstrateger i upphandlingen.

4. Börja nu. Det viktigaste är att komma i gång! Upphandlingspolicyn behöver inte vara perfekt från början. Justera i stället kraven gradvis så att leverantörerna hänger med på resan. 

Om vi menar allvar med att skapa ett hållbart samhälle måste vi börja använda de råvaror vi redan har, så ofta det går. Genom att kräva återvunnet material i första hand vid all offentlig upphandling kan Östergötlands kommuner minska utsläppen rejält och bli riktiga klimathjältar.



 

Pär Larshans Hållbarhetschef
Pär Larshans Hållbarhetschef