Slutsatsen är lika tydlig som skrämmande

Nyligen publicerade Klimatpolitiska rådet sin granskning av regeringens klimatpolitik. Det är rådets skarpaste kritik någonsin.

Rebecka Le Moine är riksdagsledamot och ena v de två debattörerna från Miljöpartiet.

Rebecka Le Moine är riksdagsledamot och ena v de två debattörerna från Miljöpartiet.

Foto: Louise Åsenheim

Debatt2023-04-23 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rådets slutsats är lika tydlig som skrämmande: Sveriges utsläpp ökar med regeringens politik – mitt under brinnande klimatkris. Granskningen visar att det är första gången på två decennier som Sveriges utsläpp ökar till följd av politiska beslut. Sverige har helt enkelt gått från att vara en del av lösningen, till att vara en del av problemet. Det går åt helt fel håll. Precis som IPCC sa förra veckan är det 2025 som utsläppen globalt ska minska – inte 2045 som regeringen verkar tro. Regeringen är svaret skyldig om hur man ska minska utsläppen under denna mandatperiod. Vi har inte tid att vänta. 

Det handlar inte bara om att mildra effekterna av klimatkrisen. Det handlar också om alla de positiva sidoeffekter som följer av att ligga i framkant vad gäller klimatpolitiken. Ett exempel är hur vi kan satsa på naturbaserade klimatlösningar, vilket både kan gynna den biologiska mångfalden samtidigt som naturen effektivt binder växthusgaser. Där finns också en stor potential i gröna jobb för landsbygden och inom turismen.

Det handlar inte bara om hundratusentals jobb. Gröna jobb kommer fungera som en motor för lokalt ekonomiskt välstånd. Men för att denna gröna vision ska bli verklighet krävs politiskt mod. Om inte Sveriges regering vågar visa att man tror på klimatomställningen, om inte staten fortsatt tar en ledande roll i klimatomställningen så kommer förlorarna att bli det svenska folket och den globala klimatomställningen.