Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sluta bygg vindkraft - det är en återvändsgränd

Kärnkraften är verkligen resurssnål när det kommer till markanvändning, och stör inte fågel- och insektsliv tillnärmelsevis på det sätt som medeltidsteknologin vindkraften gör.

"Medeltidsteknologin" vindkraft är ett långt större hot mot miljö och klimat än vad många förstår; det skriver dagens debattör.

"Medeltidsteknologin" vindkraft är ett långt större hot mot miljö och klimat än vad många förstår; det skriver dagens debattör.

Foto: Erika Landt

Debatt2022-07-28 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Vad ska väck? Barsebäck! Vad ska in? Sol och vind!" Ja, så kunde det låta inför folkomröstningen om kärnkraft 1980. Nu drygt 40 år senare har vi fått ungefär som de ville, de som ville avveckla kärnkraften och istället satsa på så kallat förnybart. Solenergi svarar bara för ett par enstaka procent av Sveriges elproduktion, men vindkraften har däremot kraftigt byggt ut samtidigt som kärnkraften halverats, vi har gått från 12 till 6 kvarvarande reaktorer. Och resultatet har blivit alldeles det förväntade, det vill säga elbrist och rekordhöga elpriser. 

Orsaken är att vindkraften är en opålitlig, icke planerbar energikälla, som därför alltid och omedelbart måste kunna stöttas med planerbar kraft. Vindkraften ger omkring 20 procent av installerad effekt, och återstoden måste alltid komma någon annanstans ifrån. Att vi klarat oss så pass väl så pass länge beror på att vi då, kring 1980, hade ett av världens mest robusta energisystem, vattenkraft i norr och kärnkraft i söder. Det har med andra ord funnits gott om reglerbar kraft att ta ifrån när vindkraften byggts ut, men så är nu inte fallet längre. Istället blir det nu tvärtom så att ju mera vindkraften byggs ut, desto svajigare blir hela energisystemet. Och när kärnkraften avvecklats måste vindkraften istället stöttas med oljeeldning eller import av el från gaskraft. 

Säkra Sveriges elförsörjning, bygg mer kärnkraft. Och sluta bygg vindkraft, det är en återvändsgränd, som bara leder till mer fossileldning. Och gör vi så, bygger ut kärnkraften, så att tillgången till el till rimligt pris säkras, är 22-gradersmålet fullt rimligt, det vill säga den som vill bör kunna ha en inomhustemperatur på 22 grader utan att det kostar skjortan. Och givetvis är säker tillgång till el till rimligt pris även bra för industrin, vilket gynnar tillväxt och arbetstillfällen.  Det ska slutligen påpekas att förutom att kärnkraften är pålitlig ger den även jämfört med den opålitliga vindkraften utifrån livscykelperspektiv upphov till 4 - 5 gånger mindre koldioxidutsläpp. Sedan är kärnkraften naturligtvis även miljömässigt överlägsen vindkraften. Den är verkligen resurssnål när det kommer till markanvändning, och stör inte fågel- och insektsliv tillnärmelsevis på det sätt som medeltidsteknologin vindkraften gör.