Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Slaveriet kan vara finansierat av den skatt du betalar

25 miljoner människor är fast i tvångsarbete globalt – och svenska kommuner, regioner och myndigheter köper in varor som de kan ha producerat.

Hewan Temesghen är generalsekreterare på Fair Trade

Hewan Temesghen är generalsekreterare på Fair Trade

Foto: FairTrade

Debatt2022-09-21 09:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är dags att kraftsamla så att skattepengar inte längre bidrar till modernt slaveri. Än i dag tvingas människor att arbeta genom våld eller hot. Det kan även ske med mer subtila medel såsom att tvingas i skuld, få sin id-handling beslagtagen eller utstå hot om att bli angiven till myndigheterna.

På kakaoodlingar i Västafrika och sockerrörsodlingar i Brasilien arbetar människor fast i skuldslaveri. Ofta handlar det om redan utsatta grupper, så som migranter eller etniska minoriteter, som skuldsätts i samband med rekryteringen. Med stigande ränta växer skulden och de får inte lämna innan den är betald. 

I Xinjiang-provinsen i Kina, som står för runt en femtedel av världens bomullsproduktion, tvångsarbetar en halv miljon uigurer och andra minoriteter på bomullsfälten, som en del av ett statligt organiserat förtryck: Bakom ett av fem bomullsplagg finns risken att en människa utsatts för slaveri.

Europa importerar årligen varor för mångmiljardbelopp som riskerar ha tillverkats genom tvångsarbete. Importen av de fem vanligaste riskprodukterna till Tyskland – Europas största ekonomi – uppgår till ett värde av 30 miljarder dollar, visar senaste upplagan av rapporten Global Slavery Index. 

I rapporten lyfts offentlig upphandling som ett av de viktigaste verktygen för att komma till rätta med tvångsarbete. Det offentliga köper nämligen in riskprodukter, alltså varor som kan ha tillverkats med tvångsarbete: elektronik till offentliga arbetsplatser, kaffe till äldreboenden, ris till skolkök och arbetskläder i bomull. 

Samtidigt saknar många upphandlande myndigheter i Sverige rutiner för att kontrollera om det finns tvångsarbete bakom deras inköp. Drygt hälften av myndigheterna kartlägger bara ibland eller aldrig hållbarhetsrisker, visar en rapport från i våras. Nu behövs därför en kraftsamling för att säkerställa en hållbar upphandling.  

En Kantar Sifo-undersökning visar att åtta av tio svenskar tycker att myndigheter┣ska ställa hållbarhetskrav vid inköp från länder med utbredd fattigdom, för att inte påverka mänskliga rättigheter negativt. Om du håller med om det så har jag en uppmaning till dig: Ta reda på hur ditt parti tänker se till att offentliga inköp inte bidrar till tvångsarbete. Låt politikerna veta att deras väljare inte vill att skattepengar används för att upprätthålla modernt slaveri.