Slaveriet kan vara finansierat av den skatt du betalar

25 miljoner människor är fast i tvångsarbete globalt – och svenska kommuner, regioner och myndigheter köper in varor som de kan ha producerat.

Debatt 21 september 2022 09:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är dags att kraftsamla så att skattepengar inte längre bidrar till modernt slaveri. Än i dag tvingas människor att arbeta genom våld eller hot. Det kan även ske med mer subtila medel såsom att tvingas i skuld, få sin id-handling beslagtagen eller utstå hot om att bli angiven till myndigheterna.

På kakaoodlingar i Västafrika och sockerrörsodlingar i Brasilien arbetar människor fast i skuldslaveri. Ofta handlar det om redan utsatta grupper, så som migranter eller etniska minoriteter, som skuldsätts i samband med rekryteringen. Med stigande ränta växer skulden och de får inte lämna innan den är betald. 

I Xinjiang-provinsen i Kina, som står för runt en femtedel av världens bomullsproduktion, tvångsarbetar en halv miljon uigurer och andra minoriteter på bomullsfälten, som en del av ett statligt organiserat förtryck: Bakom ett av fem bomullsplagg finns risken att en människa utsatts för slaveri.

Europa importerar årligen varor för mångmiljardbelopp som riskerar ha tillverkats genom tvångsarbete. Importen av de fem vanligaste riskprodukterna till Tyskland – Europas största ekonomi – uppgår till ett värde av 30 miljarder dollar, visar senaste upplagan av rapporten Global Slavery Index. 

I rapporten lyfts offentlig upphandling som ett av de viktigaste verktygen för att komma till rätta med tvångsarbete. Det offentliga köper nämligen in riskprodukter, alltså varor som kan ha tillverkats med tvångsarbete: elektronik till offentliga arbetsplatser, kaffe till äldreboenden, ris till skolkök och arbetskläder i bomull. 

Samtidigt saknar många upphandlande myndigheter i Sverige rutiner för att kontrollera om det finns tvångsarbete bakom deras inköp. Drygt hälften av myndigheterna kartlägger bara ibland eller aldrig hållbarhetsrisker, visar en rapport från i våras. Nu behövs därför en kraftsamling för att säkerställa en hållbar upphandling.  

En Kantar Sifo-undersökning visar att åtta av tio svenskar tycker att myndigheter┣ska ställa hållbarhetskrav vid inköp från länder med utbredd fattigdom, för att inte påverka mänskliga rättigheter negativt. Om du håller med om det så har jag en uppmaning till dig: Ta reda på hur ditt parti tänker se till att offentliga inköp inte bidrar till tvångsarbete. Låt politikerna veta att deras väljare inte vill att skattepengar används för att upprätthålla modernt slaveri. 


 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Widar Andersson: Finspång behöver få bättre fart på invånarnas rörlighet

Profilbild

Widar Andersson: Privatsaker som stater inte ska ägna sig åt

Profilbild

Widar Andersson: Bästa partiet för trygghet vinner många val i Sverige

Profilbild

Widar Andersson: Vår tids största politiska och kulturella motsättning

Profilbild

Debatt: Staten ska inte sätta käppar i hjulen för välfärden

Staten ska inte sätta käppar i hjulen för välfärden
Visa fler