Skydda andra genom att skydda dig sjÀlv

Kerstin Sjöberg (C) Ă€r regionrĂ„d i Östergötland.

Kerstin Sjöberg (C) Ă€r regionrĂ„d i Östergötland.

Foto: Gun Stenehall

Debatt2021-02-22 09:56
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I alla tider har mĂ€nskligheten plĂ„gats av sjukdomar och infektioner. År 1796 uppfann Edward Jenner det första vaccinet. PĂ„ den tiden dog miljontals mĂ€nniskor av smittkoppor. De som arbetade med att mjölka kor fick inte smittkoppor. Den ofarliga sjukdomen kokoppor gav motstĂ„ndskraft. En 8-Ă„rig pojke ympades först med kokoppor och 6 veckor senare med smittkoppor. Han förblev frisk. I Sverige blev det 1816 obligatoriskt att vaccinera mot smittkoppor. 1976 var smittkoppor utrotade. Dagens 40-Ă„ringar har alltsĂ„ inte upplevt hotet av smittkoppor, 60-Ă„ringarna kan minnas sin vaccination, sitt Ă€rr, och kanske allvaret i att fĂ„ ett skydd mot denna farliga sjukdom. 

De barn som föds idag fÄr vaccin mot Rotavirus, Difteri, Stelkramp, Kikhosta, Polio, Hib, Pneumokocker, MÀssling, PÄssjuka, Röda hund. Bland Àldre-Àldre dÀremot finns personer som haft och minns polio.

Dagens förÀldrageneration har i sin uppvÀxt blivit vÀl skyddade. De har sÀllan sett hotet frÄn dessa allvarliga sjukdomar. Just den gruppen riktar vaccinations-motstÄndarna in sig pÄ, genom att sprida rÀdsla för biverkningar, och tona ner risken för sjukdom. Minnet av det hot som en sjukdom utgör bleknar, och oron för biverkningar av vaccin riskerar ta överhand. Vi minns sÀkert massvaccineringen mot svininfluensan för drygt 10 Är sedan. Den gÄngen hann fler Àn 30 miljoner européer vaccineras, inte mÄnga insjuknade hÀr, dÀremot minns vi de djupt tragiska fallen av narkolepsi. De Àr sÀllsynta, fÀrre Àn 1 fall per 10 000, men likvÀl tragiskt. Narkolepsi Àr kÀnt sedan slutet av 1800-talet och cirka ett (1) nytt fall per 100 000 individer uppstÄr Ärligen. I Afrika och Sydostasien dog hundratusentals personer av svininfluensan. Utan Pandemrix vaccinationen i Europa, hade kanske mÄnga dött ocksÄ hÀr.

Nu har vi pandemi. Under 1 Ă„r har vi sett allvaret med denna nya sjukdom. SjukvĂ„rden Ă€r anstrĂ€ngd och samhĂ€llet förĂ€ndrat. MĂ„nga har avlidit i Covid-19. Över hela vĂ€rlden har viruset spridits. Vaccin har tagits fram. Doser Ă€r bestĂ€llda. Sveriges första vaccindos mot Covid-19 gavs i Östergötland 27 december 2020. De som har störst risk att bli allvarligt sjuka vaccineras först. Alla ska ha fĂ„tt möjlighet till vaccination innan midsommar. Det Ă€r viktigt för att annan vĂ„rd ska kunna utföras, för att samhĂ€llet ska fungera, för att kunna umgĂ„s. DĂ„ behöver sĂ„ mĂ„nga som möjligt vaccineras. Det skyddar dig och det skyddar mĂ€nniskor runt dig - tacka ja!