Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skärpta språkkrav för jobb i äldreomsorgen

Vi ser det som en stor angelägenhet att framtidens äldreomsorg stärks.

Monika Broman (L) vill se klaa förbättringar inom äldreomsorgen.

Monika Broman (L) vill se klaa förbättringar inom äldreomsorgen.

Foto: Pia Molin

Debatt2020-08-03 09:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En del är att skärpa språkkraven för de personer som ska anställas inom äldreomsorgen. Bristande kompetens i det svenska språket är enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ett riskområde. 

För äldre är det en trygghet att kunna kommunicera med någon som behärskar sitt eget språk. Årsrika med funktionsnedsättningar på grund av åldrande kan göra det svårare att både uttrycka sig och förstå vad andra säger, tillexempel på grund av hörselnedsättning, demenssjukdom etc. 

Bristande kunskaper i svenska språket riskerar att försätta såväl de boende, som den anställde själv i förlägna situationer som språkförbistringen kan ge upphov till. Det svenska språket är också viktigt för att kunna kommunicera med sina kollegor och läsa instruktioner och kunna dokumentera så att alla förstår. 

Att som anställd inte kunna det svenska språket och förstå dess nyanser kan leda till att den årsrika kan få sin omsorg och vård utförd på ett felaktigt sätt eller inte alls, vilket kan leda till katastrofala följder. 

För årsrika med ett annat modersmål än svenska måste samhället så långt som det är möjligt också säkerställa att stöd går att få även på deras språk.

För den som söker arbete inom äldreomsorgen bör det vara meriterande att kunna flera språk förutom svenska som är språket inom äldreomsorgen, om det inte är ett boende med just profilen, ett annat språk. 

Det räcker inte bara med att kunna det svenska språket, man måste också ha utbildning och kunna ta hand om äldre årsrika som bor inom omsorgen. De måste bland annat ha kunskap om det friska och det sjuka åldrandet. Här är det oftast undersköterskor och sjuksköterskor som har de kunskaper som behövs för att tar hand om det friska och det sjuka åldrandet. De är bra yrkesgrupper inom omsorgen som är en väsentlig del i kommunernas ansvar. Fritidspedagoger är också en viktig yrkesgrupp som kan tillhandahålla en god och meningsfull dag för årsrika på äldreboenden. Men kommunerna får inte glömma bort att de också har ansvaret för den kommunala hälso- och sjukvården. Det är inte bara regionen som har hälso- och sjukvårdsansvar.

Liberalerna föreslår att Socialstyrelsens föreskrifter ändras genom att personal i äldreomsorgen måste ha tillräckliga kunskaper i det svenska språket.

Vi ser klart att utrikesfödda spelar en viktig roll inom äldreomsorgen. Här måste stat och kommun initiera en utbildningsinsats för att ge alla anställda och boende rätt förutsättningar.