Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ska företagen gå upp i rök nu hade ni tänkt?

Företagsledare och politiker. I morgon den 24 mars och senare 24 april ska flera företag betala ut löner.

Jesper Low är ordförande för Företagarna i Norrköping. Han varnar för att många små- och mikroföretag i Norrköping kan komma att slås ut.

Jesper Low är ordförande för Företagarna i Norrköping. Han varnar för att många små- och mikroföretag i Norrköping kan komma att slås ut.

Foto: Viktor Westin

Debatt2020-03-23 09:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi kommer att få se en stor del konkurser om inget görs nu! Regeringen tycks ha glömt bort de små företagen och framförallt mikroföretagen med färre än 10 anställda. Insatserna nu främjar främst storföretagen. Det gemene man inte verkar förstå att vårt land är uppbyggt av just mikroföretag (eller så startade de så en gång), och de senaste 20 åren i Sverige har 4 av 5 nya jobb skapats inom små företag. De har hjälpt folket med skattepengar till sjukvård, skola, välfärd och samhälle. Nu behövs det mer än nånsin.

I Norrköpings kommun så är 26 procent av alla skattepengar som kommer in till kommunen, pengar från små företag, det är 1,6 miljarder per år och kommun. Hela 23 222 jobb i Norrköping! 9 av 10 företag i staden är s.k. mikroföretag. Dessutom har vi nu en dold grupp företagare som jobbar mot företag, myndigheter, kommunen m fl. som nu står helt på noll och riskerar snar konkurs. Inga pengar in och bara pengar ut under några månader kan få den effekten.

Jag förstår inte hur man kan missa denna tårtbit i kassan när beslutsfattare agerar just nu. Panikåtgärder baserat på rädsla och fokus på t.ex. ett stort företags plötsliga dipp, istället för en långsiktig plan för landets välfärd och de många företagarna. Det gäller både beslutsfattare i större företag, myndigheter och för politiker. Om man bokar av ett mindre event som ej berörs av lagstiftningen nu, t ex. en utbildning med 5-15 personer och bara ställer in i panik så är det någons lön som försvinner. Om man avbokar catering och dj och hotell så försvinner någons lön. Om man slutar använda transportföretagen och budfirmor, då ryker någons lön. 

Men självklart ska vi omboka om stor risk finns! Men, hur planerar man sen för imorgon? För samhället och för leverantörer i framtiden? Ska alla gå upp i rök nu hade ni tänkt? -Vi anser att uppdragsgivaren har ett samhällsansvar, genom att prata om nya datum i framtiden, använda digital teknik (för sjutton, det är 2020), kompensera för sena avbokningar, dialog, hitta nya lösningar mm.

Det är lätt att med ögat se att en halvtom restaurang inte får ihop det. Eller att bion är tom. Men det är nästan osynligt för de utanför att se de tusentals företagare som utbildningsföretag, föreläsare, coacher m.fl. som nu blöder. Så förutom att supporta med en matlåda för att du ska äta lunch (det ska vi också och alltid göra) så tänk på denna målgrupp där många nu får 100 procent av jobben avbokade.

 

Helt ärligt, varför funkar det inte att använda digital teknik eller video år 2020!? Det är skrämmande att se beslutsfattare i Sverige inte använda den tekniken för att gynna både tilltänkta deltagare och leverantörer. Hur svårt kan det vara att öppna datorn och logga in? Vi har företag i regionen står på tå nu och kan hjälpa till med detta!

Detta är ett reptilbeteende, det är rädsla och okunskap. Inte bara politiker, där har många gjort bra saker, men hos beställare, inköpare, projektledare och i samhället. Planera för imorgon. Gör det nu.

 

Det syns idel applåder, till 300 miljarders "stödet" och förstår att många inte känner till hur företagsekonomin funkar. Det kanske är svårt om man är anställd och har ett skyddsnät där man både kan vara sjuk och ta semestrar och aldrig behövt avstå av sin egen lön för att betala sin anställde. Jag ska förklara lite. "Stödet" med  till exempel anstånd för skattebetalningar innebär att man skjuter en skuld framför sig. Dessutom tar staten nu en ränta på den skulden, som på 6 månader blir 6,6 procent av din skuld. Du har då en större skuld att betala senare än nu. Och du vet inte om du får ordrar, kunder, besök eller hur det ser ut. Staten räknar med att tjäna en (1) en miljard kronor på den här åtgärden!

 

En bra statlig åtgärd var sjuklöneansvaret och även permitteringsmöjligheten. Även om jag tycker Sverige varit så sena på den bollen efter finanskrisen, där både Norge och Danmark hade det klart för länge sen.

 

Företagare kämpar på, är positiva och har ofta uppfinningsrikedom, driv och passion, så ta dialogen för hur ni skulle kunna göra istället för att bidra till utveckling istället för avveckling. Lyft luren till din leverantör nu och kolla hur läget är, kan ni hitta andra vägar tillsammans istället för en stängd dörr? Företagarna är redo för att möta utmaningen tillsammans med dig som beslutsfattare.

Framtiden är nu.