Samtidigt som Finspångs kommun har som mål att det år 2030 ska vara 30,000 invånare i kommunen, lägger kommunen nu ner barnomsorgen i Grytgöl från och med första juli i år 2020. Därmed bryts det nära samarbete som barnomsorgen har med skolan i Grytgöl. Som det nu är finns det en trygg och naturlig övergång från pedagogisk omsorg till skola. Men det ska nu alltså kommunen ta bort. Och inte nog med det. Även fritidshemmet i Ekesjö är nedläggningshotat.
Enligt Ljusfalls friskola har de fått förfrågan om att överta kommunens förskola i Ljusfallshammar. Friskolan har redan en osäker ekonomi och ingen erfarenhet av att bedriva förskola. Vill kommunen stänga ner all kommunal barnomsorg på landsbygden? Har inte vi som bor på landsbygden samma rättigheter som de som bor i tätorten? Är tanken att alla de 30,000 invånarna ska bo inom tätorten och hur ska de i så fall få plats?
På Finspångs kommuns hemsida utlovas en god kommunal service avseende skola och fritidsaktiviteter oavsett om man bor i tätorten eller på landsbygden.
Att barnomsorgen på landsbygden läggs ner kommer medföra att färre vill bosätta sig inom kommunen. En fungerande barnomsorg även på landsbygden är en förutsättning för att locka hit invånare från andra kommuner.
Beslutet att lägga ner barnomsorgen kommer leda till att landsbygden sakta men säkert dör ut. Detta talar helt emot kommunens mål med 30,000 invånare år 2030.