Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Silvertrumpeten" ska nu få ge namn åt en gata i staden

Här ser vi Nils Edén när han som landshövding 1935 inviger en sportstugeutställning på Stallmästaregården i Stockholm.

Här ser vi Nils Edén när han som landshövding 1935 inviger en sportstugeutställning på Stallmästaregården i Stockholm.

Foto: SvD/TT

Debatt2020-05-09 09:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunfullmäktige i Norrköping har nu bifallit Liberalernas motion ”Hedra minnet av Nils Edén med ett gatunamn i Norrköping”. Nu kommer Norrköping att få en gata med namnet Nils Edéns gata i likhet med att Norrköping tidigare fått Hjalmar Brantings gata.

Samhället behöver en öppen liberal demokrati även efter Corona. Risken finns att värden med medborgerliga fri-och rättigheter och öppenhet försämras i spåren av stängda gränser, nationalism och handelshinder. Idag kan lärdomar av Nils Edéns inriktning, som för 100 år sedan, bli ett vaccin mot de hot som populism och ytterkantspolitik är.

Demokratibesluten för 100 år sedan var omvälvande och avgörande för att Sverige skulle gå den liberala demokratins väg istället för klasskamp och socialistisk revolution. Högerns motstånd kunde ha framkallat revolution, det stod och vägde.

Med stor skicklighet genomdrev Nils Edén både parlamentarismen och den allmänna rösträtten för kvinnor och män med stöd av socialdemokraterna. Edén skrev personligen lagförslaget till riksdagen 1918.

Edén-regeringen var en reformregering som också genomförde 8-timmarsdagen, utökade handeln och hävde därmed livsmedelsbristen, avskaffade dödsstraffet, klarade ut den känsliga frågan om Ålands tillhörighet och ordnade anslutningen till Nationernas Förbund. Dessa beslut togs i hård strid med både högern och den socialistiska vänstern och var avgörande för Sveriges utveckling till en liberal demokrati. Nils Edén är värd att uppmärksammas som en av Sveriges främsta statsministrar under 1900-talet.

Edén tillhörde, som professor, inte bara den akademiska eliten i landet utan var också en efterfrågad folkbildare ute i Sverige. Han ansågs som en av riksdagens skickligaste talare och kom därför att kallas ”Silvertrumpeten”. Den 23 april 1911 talade han inför 2000 åhörare i Norrköping. Talets huvudtema var nödvändigheten av parlamentarisk demokrati med politiska partier och han varnade för riskerna med klasskampspolitik. Talet finns tryckt i Liberalernas småskriftserie nr.10 år 1911.

Den liberala demokratin, grundlagd för 100 år sedan, med marknadsekonomi och demokratiska fri–och rättigheter är ifrågasatt och hotad både från vänster och höger. Nationalism och populism vinner framgång inte bara i andra länder utan också i Sverige. Demokratin är skör och behöver bäras av ett liberalt parti och förankras i varje generation. Nils Edén var demokratins statsminister och hans liberala kamp kan lära och inspirera inför vår osäkra framtid.

Karta: Rådhuset