Sexuella övergrepp mot barn ska straffas med fängelse

Under förra året anmäldes 9 635 våldtäkter, de allra flesta mot kvinnor. Det innebär mer än en våldtäkt i timmen. I totalt 46 procent av de anmälda våldtäkterna var den utsatta personen ett barn.

Camilla Hahn är ordförande för Centerkvinnorna i Norrköping och debattör i Folkbladet.

Camilla Hahn är ordförande för Centerkvinnorna i Norrköping och debattör i Folkbladet.

Foto: Privat

Debatt2023-09-30 09:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad 1 186 av fallen var brottsoffret ett barn mellan 15 och 17 år. I svenska domstolar betraktas barn under 15 år alltid som barn i fråga om sexualbrott. Däremot för personer som är mellan 15 och 17 år är definitionen inte lika självklar. Det vill vi ändra på – vi anser att alla barn ska ses som barn, även i sexualbrottsmål.

Vi ser också ett stort behov att stärka skyddet för barn som utsätts för sexhandel. Barn som har sex mot ersättning befinner sig i högre grad än andra jämnåriga i utsatthet som missbruk, psykisk ohälsa eller trauman från tidigare övergrepp. Det utnyttjas främst av vuxna män genom att barnet manipuleras, gränser förskjuts och beteenden normaliseras. Att köpa sex av ett barn kan ge upp till fyra års fängelse och minimistraffet är böter eller ett års fängelse. Däremot är det ovanligt att det utdömda straffet är ett fängelsestraff. 


Det är oacceptabelt att det går att komma undan med ett straff inom frivården när det handlar om barn som befinner sig i en utsatt situation. Den som köper sex av ett barn genomför ett betalt övergrepp – det är en våldtäkt av ett barn. Den som utsätter ett barn för sexuella övergrepp genomför ett grovt brott och ska dömas till fängelse. Det går inte att köpa samtycke av ett barn.

Vi vill skärpa lagstiftningen kring köp av sexuell tjänst av barn, öka resurserna till polisens uppsökande arbete och utveckla socialtjänsternas arbete för att stödja barn som utsätts för sexuell exploatering.