Sextio förslag för ett bättre liv på landet

Nyligen presenterade Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas landsbygdspolitiske talesperson, vårt partis program för en levande landsbygd.

Artikelförfattarna Benny Sellborn och Christopher Jarnvall står längt fram på den här bilden.

Artikelförfattarna Benny Sellborn och Christopher Jarnvall står längt fram på den här bilden.

Foto: Annika Flood

Debatt2022-08-15 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 De höga drivmedelspriserna – liksom elpriset - är ett stort problem. Vi kan inte ha drivmedels- och elpriser som rusar som de har gjort. Det gör att priserna på produkter i alla led går upp - inte minst för matvaror. I slutänden drabbas konsumenten. Jord- och skogsbrukare går på knäna på grund av de skyhöga kostnaderna. Liksom förstås åkerierna och vanliga människor som bor på landet. 

SD lägger nu fram ett omfattande förslag för att underlätta livet på landet och göra det attraktivt för alla dem som bor här och för dem som vill bosätta sig på landsbygden. Det handlar om 60 punkter – infrastruktur och kommunikationer är förstås viktiga. Men en väsentlig åtgärd är även differentierade arbetsgivaravgifter. 

SD:s program lyfter fram dem som bor och verkar på landet. Talar man med lantbrukare, konstaterar de att byråkratin och förmynderiet knäcker dem. Ovanpå detta har de den ständiga osäkerheten med väder och vind. Men får man rimliga villkor – inte bara subventioner – går det. Det är dags att lyfta upp landsbygden och dess invånare och företag. En del måste lösas på riksnivå, men vi kan göra åtskilligt på lokal nivå för att underlätta boende och företagande på landet. Så vi skall börja med att låta livsmedelsföretagarna behålla sina jordbruksmarker och se till att det finns busslinjer så att man tar sig till jobbet, till fritidsaktiviteter och kan handla. Det är ett vallöfte!