De dömda sexualbrottslingarna kan efter endast två tredjedelar av avtjänat straff släppas ut i samhället igen. Det innebär att en person som dömts till det maximala straffet på två år för sexuellt ofredande av barn släpps ut efter ett år och fyra månader och vid våldtäkt mot barn tidigast efter två år och åtta månader.
Straffnivån för sexuellt ofredande och våldtäkt är betydligt högre i andra länder än Sverige men det finns också andra möjligheter till att minska risken för sexualbrottslingar att återfalla i brott. Flera amerikanska delstater har infört att efter en dömd sexbrottsling mot barn avtjänat sitt fängelsestraff inte har laglig rätt att uppehålla sig nära en skola eller park. Att inte tillåta dessa individer att uppehålla sig där barn tillbringar sin tid kan minska risken för nya brott.
Kristdemokraterna föreslår skärpta straff för sexualbrott mot barn. Dels i avskräckande syfte eftersom dagens låga straff sänder fel signaler till dem som planerar att utföra brottsliga handlingar och för brottsoffren och deras anhöriga som idag inte känner att rättvisa skipas när de utsätts för brott. Högre straff medför också ett förebyggande syfte eftersom en sexualbrottsling mot barn som är inlåst inte kan återfalla i brott. Vi vill också slopa möjligheten till frigivning efter att två tredjedelar av straffet har avtjänats och kraftigt skärpa straffrabatterna, något som det i Novus undersökning under november månad också finns starkt stöd för hos allmänheten. Goda familjeförhållanden, förskolan, skolan och socialtjänsterna måste prioriteras högre för att öka tryggheten för våra barn.
Kristdemokraterna vill se fler poliser som upprätthåller tryggheten och slopade sekretessbestämmelser mellan myndigheter för att underlätta utredningar och verka förebyggande mot brottslighet. Samhället bör även se över möjligheten till att en dömd sexualbrottsling mot barn vid frigivning från fängelse inte ska ha rätt att vistas i närheten av platser där barn förväntas uppehålla sig som skolor och parker. Det är våra barns rättighet att kunna vara trygga i offentliga miljöer och särskilt de som riktar sig till just barn. Som föräldrar har vi rätt att känna oss trygga när vi lämnar våra barn och barnbarn till skolan eller när de leker i parken. Våra barns rättighet till en trygg uppväxt måste väga tyngre än idag.