Se problemen i vitögat och städa ut brottsligheten

Norrköping får nyckelroll i kampen mot kriminalitet i arbetslivet.

Majlene Westerberg LO-distriktets ordförande är en av de fyra som skrivit under debattartikeln om arbetslivskriminalitet.

Majlene Westerberg LO-distriktets ordförande är en av de fyra som skrivit under debattartikeln om arbetslivskriminalitet.

Foto: Anders Jagemo

Debatt2022-03-17 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fusk och brottslighet på arbetsmarknaden, så kallad arbetslivskriminalitet, göder den organiserade brottsligheten och ska bekämpas med samhällets fulla styrka. Med regionala center mot arbetslivskriminalitet intensifieras arbetet för att trycka tillbaka kriminaliteten och städa upp på svensk arbetsmarknad.

Vi nås av vittnesmål om arbetsplatser där det fuskas med löner och sociala avgifter, där anställda sover på madrasser direkt på skitiga betonggolv eller där människor utför farliga arbetsuppgifter utan vare sig skyddsutrustning, rätt utbildning eller säkra verktyg. 

Det är detta som kallas arbetslivskriminalitet och problemet växer. Arbetslivskriminaliteten finns i många branscher – allt från skönhetsvård och omsorg till bygg och skogsbruk. 

Konsekvenserna drabbar arbetstagare, ibland med hälsa och liv som insats, men påverkar också schyssta företag och i förlängningen hela samhället. Fusk i byggbranschen hotar framväxten av nya gröna industrier, fusk och utnyttjande tränger sig in i vår gemensamma välfärd och i arbetslivskriminalitetens mörkaste hörn ser vi kopplingar till den organiserade brottsligheten.

Arbetslivskriminalitet göder den organiserade brottsligheten och dränerar välfärden och våra trygghetssystem på resurser. Den hotar på så vis allas vår trygghet. Fack och arbetsgivare varnar för att hela branscher kan gå förlorade till fuskare om inget görs. 

För att vända samhällsutvecklingen krävs att man vågar se problemen i vitögat och agerar. 

Vårt budskap är därför tydligt: De som livnär sig på att utnyttja andra människor ska inte sova gott på nätterna. Det ska vara svårt att fuska, enkelt att åka fast och kännbart att bli straffad.

Regeringen är i full färd med att täppa igen de system som möjliggör fusk. Regeringen har presenterat förslag om skärpta regler för arbetskraftsinvandring och för bara några veckor sedan presenterades skärpta regler för utländska transportföretag som vill köra på svenska vägar.

Regeringen har nu fattat beslut om nästa steg: till sommaren öppnar dörrarna till Sveriges två första regionala center mot arbetslivskriminalitet, av totalt sju. Ett av dessa sju kommer hamna i Norrköping. Centren ska bli nav för myndighetspersonal som befinner sig i frontlinjen i kampen mot arbetslivskriminaliteten.

Sedan regeringen 2018 gav Arbetsmiljöverket och sju andra myndigheter i uppdrag att genomföra gemensamma kontroller mot arbetslivskriminalitet har över 6 000 kontroller genomförts. De ska nu bli fler och effektivare. 

De regionala centren mot arbetslivskriminalitet kommer göra det enklare att upptäcka arbetslivskriminalitet och kommer att skapa bättre möjligheter att lokalt samarbeta mot fusk och brott. LO välkomnar regeringens satsning och ser fram emot att tillsammans med arbetsgivarsidan delta i arbetet med att växla upp kampen mot fusk och brottslighet i arbetslivet. 

Kampen mot arbetslivskriminaliteten är absolut nödvändig och frågan är viktig för svenska arbetare inför valet i höst. Arbetsmarknaden behöver en storstädning. Att regeringen nu kan ta detta steg är något LO önskat länge.

Brottsligheten måste bekämpas med samhällets fulla styrka. Det är en prioriterad politisk fråga för fackföreningsrörelsen och den socialdemokratiska regeringen. 

Vi ska säga som det är och göra det som krävs. Med regionala center mot arbetslivskriminalitet intensifieras nu arbetet med att trycka tillbaka kriminaliteten och städa upp på svensk arbetsmarknad.