SD: Räddningstjänsten ska vara kvar i Hällestad!

Det behövs en robust räddnings- och krisberedskap i hela kommunen.

Torgny Maurer är gruppledare för SD i Finspång.

Torgny Maurer är gruppledare för SD i Finspång.

Foto: Widar Andersson

Debatt2023-06-17 07:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den styrande minoriteten i Finspång bestående av S, C och L med stöd av V beslutade på kommunstyrelsen den 24 maj att föreslå kommunfullmäktige avveckla räddningstjänstens verksamhet i Hällestad. Man hävdar att alla sektorer måste bidra till att kommunens finanser ska vara i balans, en obalans som samma partier har varit högst delaktiga i att skapa genom en hel rad dåliga beslut genom åren.

Det märkliga här är att man så sent som i valrörelsen bedyrade hur viktigt det är att värna landsbygden och dess utveckling. Hällestad har till och med av dessa partier pekats ut som en prioriterad ort i Vision 30/35. Och så lägger man då fram ett förslag att lägga ner en fullt fungerande räddningsorganisation och ytterligare urholka samhällsservicen och minska tryggheten i området!

Vi tycker givetvis det här är ett ytterst dåligt förslag som borde förpassas till papperskorgen. Naturligtvis är också vi medvetna om de ekonomiska problem som kommunen brottas med. Men i ett fall som detta, när liv och egendom kan komma att stå på spel och där tidsaspekten är så otroligt viktig, är det ett absolut krav från oss att räddningstjänstorganisationen skall vara kvar i Hällestad. De besparingar som behöver göras får ske i verksamheter som inte är direkt kopplade till kommunens kärnverksamhet, förslagsvis i första hand administrativ verksamhet i kommunledning och samhällsbyggnadssektor samt i planerade investerings och infrastrukturprojekt. I tider som dessa behövs en robust räddnings och krisberedskap i hela kommunen.