SD: Holmens ansökan ska komma i år annars blir det nej

Florian Aranda är gruppledare för SD.

Florian Aranda är gruppledare för SD.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Debatt2021-05-18 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hösten 2020 informerade Holmen om att företaget vill bygga tre stycken vindkraftparker i Norrköpings och Finspångs kommuner. Både antalet och storleken av dessa vindkraftverk skapar en stark oro bland de boende i de utvalda områdena.

Flera tusen personer är oroliga för att de kommer att få betala ett högt pris när fastighetspriserna sjunker, hus och gårdar blir osäljbara, ohälsan ökar, företagen får lägga ner och omgivningarna kring vindkraftverken blir begränsade och förstörda. Holmen har nu aviserat att de under hösten i år ska presentera en detaljerad ansökan för vindkraftsbygget. Vi har förståelse för att Holmen vill säkra sitt elbehov i framtiden, och samtidigt skaffa sig inkomster från kommande elkonsumtion, men kommunpolitiker måste också värna om kommuninvånarnas välbefinnande.

Så länge ingen ansökan har lämnats till Norrköpings kommun och ett beslut har fattats, så lever många människor under en ohälsosam stress. Därför anser vi att Holmens möjlighet att ansöka om tillstånd för att bygga dessa vindkraftparker ska tidsbegränsas. I en motion till fullmäktige föreslår vi att ”Om Holmen inte har lämnat någon ansökan om byggandet av vindkraftparker innan årsskiftet (2021), så ska områdena Klintaberget och Skybygget, som hör till Norrköpings kommun, förklaras som olämpliga områden för de kommande 30 åren.”

Holmen får komma med sin ansökan under 2021, annars får Holmen, efter det, god tid på sig att, utan stress, komma med ett väl underbyggt förslag. Samtidigt som de boende i de utvalda områdena kan återgå till en normal vardag en lång tid framöver.