Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Satsningar för framtiden

Anders Bevemyr, Tuula Ravander och Kenneth Johansson är tre av socialdemokraterna som skrivet dagens debattinlägg.

Anders Bevemyr, Tuula Ravander och Kenneth Johansson är tre av socialdemokraterna som skrivet dagens debattinlägg.

Foto: Elisabet Berqguist

Debatt2018-08-06 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Söderköping, liksom alla andra kommuner i landet, står inför bekymmersamma ekonomiska tider. Mest handlar det om åldersstrukturen. Vi blir fler barn/unga och fler gamla. Söderköping är också en kommun med befolkningstillväxt, i dagarna passerade kommunen för första gången 14 600. Det ställer krav på investeringar i skolor, förskolor, nya bostadsområden och äldreboenden. Investeringar som är framtunga. Att dessa investeringar behövs råder det politisk enighet om.

Befolkningstillväxten och de demografiska förändringarna har i många andra kommuner inneburit att de behövt höja skatten. Det har inte Söderköping gjort. Det är bara 85 av landets 290 kommuner som har lägre kommunalskatt och bara en annan kommun i Östergötland. Kommunalskatten är ett trubbigt instrument, eftersom den drabbar alla lika, låginkomsttagare som höginkomsttagare. Socialdemokraternas ambition är en låg kommunalskatt och omfördelning genom statsbidrag som finansieras av andra skattekällor. En skattehöjning ska bara tas till när andra utvägar är uttömda.

Så om inte C, L och KD vill höja skatten eller minska investeringstakten, men tycker att kommunen gör av med för mycket pengar – vad finns det då att spara på? Jo, svaret är antalet anställda i skola, förskola och äldreomsorg. Det är kanske därför de väljer att inte beskriva konsekvenserna av den politik de vill föra. Vi har sett för mycket tidigare av bristande underhåll och dyra kortsiktiga lösningar som kommunen nu betalar för. Det har sparats i alla verksamheter och på personal. Kompetensen för att spara på det sättet har Socialdemokraterna också, men det är inte det vi vill åstadkomma.

Vi går till val på en offensiv bostadspolitik. Vi går till val på en tryggare kommun där våra skolor är drogfria och där ungdomarna har en meningsfull fritid. Vi går till val på fler händer i äldreomsorgen och trygga anställningar för vårdens personal. Det är inte gratis, men det är nödvändigt för framtiden.

Vår förhoppning om den fortsatta valrörelsen i Söderköping är att den kommer att handla om politik och vad partierna vill med Söderköping, och mindre om att tävla i att kalla varandra för inkompetenta. Vad vill C, L och KD? Och vilka får betala priset?