Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så skapar valfrihet kvalitet

Ställ krav. Sabina Joyau är expert på äldreomsorg i Vårdföretagarna. Hon uppmanar Norrköpings kommun att ställa tuffa kvalitetskrav på hemtjänstföretagen.

Ställ krav. Sabina Joyau är expert på äldreomsorg i Vårdföretagarna. Hon uppmanar Norrköpings kommun att ställa tuffa kvalitetskrav på hemtjänstföretagen.

Foto: Anna Rut Fridholm

Debatt2017-03-11 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är klokt av Norrköpings kommun att öppna upp hemtjänsten för privata alternativ genom LOV, lagen om valfrihet. Bland Vårdföretagarnas medlemmar finns god erfarenhet av att verka under LOV i de 162 kommuner där detta redan införts.

För ett ändamålsenligt valfrihetssystem finns det framför allt tre aspekter som bör beaktas.

Lika villkor och lika ersättning. SKL har visat att 7 av 10 kommuner med LOV i hemtjänst går med underskott i den kommunala hemtjänsten. Det indikerar att hemtjänsten är underfinansierad. A och O är därför att göra en korrekt uppskattning av vad hemtjänsten faktiskt kostar. Norrköping har påbörjat ett viktigt arbete med tidsmätning. Målet måste vara att landa i en hållbar ersättningsnivå som ger alla utförare lika förutsättningar att ge Norrköpingsborna god omsorg.

Ställ krav, mät och följ upp. Norrköpings skattebetalare har rätt att ställa tuffa krav på att skattepengarna ger så god omsorg som möjligt. På samma sätt har kommunens äldre rätt att kräva den bästa möjliga omsorgen. Därför uppmanar Vårdföretagarna Norrköpings kommun att våga ställa krav på de som ska utföra hemtjänst i kommunen. Men också att rigga en ordentlig rutin för uppföljning av all hemtjänst som utförs. Inspiration går att finna i Vårdföretagarnas egna medlemskrav.

Utgå från den äldre – vem är lagen om valfrihet till för? Äldreomsorgen är inte till för att lösa andra utmaningar som kommunen kan stå inför. Åtskilliga är exemplen på kommuner som vill lösa t.ex. arbetslöshet genom att ställa krav på hemtjänstföretagen. Ambitionen är vällovlig men flyttar fokus från omsorgens verkliga syfte – nämligen den äldre. Allt för statiska krav riskerar också att hämma innovation och nytänkande som ofta är välbehövligt inom omsorgen. Ges rätt förutsättningar kan Norrköping precis som flera andra kommuner med LOV snart ha hemtjänst med språkinriktningar eller med personalkontinuitet som profil.

Slutligen, LOV ger möjlighet att redan på förhand ha dialog med potentiella hemtjänstföretag som vill starta verksamhet i Norrköping. Använd den och räds inte att ställa frågor. Går kvalitetskraven att följa upp? Får kommunen det ni vill ha och det Norrköpings äldre behöver?