Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så ser det ut just nu

Socialdemokrati. Här lämnar Tage Erlander med Aina vid sin sida över till Olof Palme vid partikongressen 1969. Personerna på bilden är borta sedan länge. Hur blir det med S?

Socialdemokrati. Här lämnar Tage Erlander med Aina vid sin sida över till Olof Palme vid partikongressen 1969. Personerna på bilden är borta sedan länge. Hur blir det med S?

Foto: John Kjellström/SCANPIX

Debatt2017-04-12 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Håller Per-Albins folkhem och Erlanders starka samhälle på att knäckas av den nya – ”Det är Du själv som väljer” –filosofin?

Allt från vaggan till graven skall du välja själv. Väljer du rätt, blir du lycklig och väljer du fel, får du skylla dig själv. Ja, så är det i en ren marknadsekonomi. Allt är en marknad. Även sådant som tidigare samhället skötte. Det är bara att gilla läget.

Per-Albin Hansson och Tage Erlander hade inget emot att individen (medborgaren) blev starkare och friare. För den skull ansåg de att det behövdes en stark stat som stödde den enskilda människan. Därför genomfördes många trygghetsreformer åren 1945 -1970. Barnbidrag, socialbidrag, sjukförsäkring, ATP, borttagande av sambeskattningen, med mera.

För detta krävdes det skatteintäkter till den offentliga sektorn. Industrin gick för högtryck, folk hade arbete och skatteintäkter strömmade in. Den gemensamma skattekistan växte kraftigt. Och alldeles för kraftigt ansåg Svenskt Näringslivs företrädare och började raljera om den ”ofantliga” sektorn. De ville vara med och dela på innehållet i skattekistan. Men det kunde man ju inte säga rent ut utan orden om att ”det är du själv som ska välja", lanserades. De fick givetvis eldunderstöd ifrån de borgerliga partierna. Vart efter lämnades även många kommunala verksamheter ut till privata entreprenörer. Till exempel Norrköpings Gatukontor och NME. Kommunerna skulle inte äga och driva verksamheter som privata företag kunde utföra, var ledorden. Inom den statliga sektorn delades gamla hederliga SJ upp. Spåren överfördes till Banverket, underhåll köptes in från privata entreprenadföretag och biljettförsäljningen lades ner. Privata apotek fick etablera sig och ibland även privata sjukhus. Sjukhus som helst ser att ”kunderna” har privata sjukförsäkringar med sig vid eventuella besök. Dessutom givetvis alla dessa s k friskolor och fria vårdbolag. Ja, där är vi nu. Hur kommer framtiden att se ut? Blir det några nya stora kollektiva reformer, i sann socialdemokratisk anda, eller är det dags att ta ner skylten för gott?

Läs mer om