Så klarar du jobb och pandemi - fyra tips

Trots att vaccineringen mot Covid-19 är på gång är vardagen långt borta för Östergötlands 224 000 yrkesarbetande. Länets arbetsgivare har ett stort ansvar för att de anställda ska undvika smitta, stress och psykisk ohälsa,.

Hemarbete har blivit vanligt på delar av arbetsmarknaden under Coronaåret.

Hemarbete har blivit vanligt på delar av arbetsmarknaden under Coronaåret.

Foto: Staffan Claesson

Debatt2021-03-21 07:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har gått ett år sedan covid-19 drabbade Sverige. För många har pandemin inneburit att de förlorat närstående eller själva blivit sjuka. Men även de som kommit lindrigare undan har drabbats av en förändrad tillvaro, där många av Östergötlands 224 000 yrkesarbetande har mött en ny vardag med praktiska utmaningar och färre sociala kontakter. Trots påbörjade vaccineringar kommer vi att se en fortsatt påverkan och isolering.

Här kommer fyra tips på hur Östergötlands arbetsgivare kan hjälpa sina anställda:

1. Underlätta hemarbete
Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortfarande att de som kan bör arbeta hemifrån. Visa omsorg om era medarbetare som arbetar på distans. Kontrollera regelbundet att de har bra tekniska förutsättningar och god ergonomi. Hör er för med era medarbetare om vad som är viktigt i deras arbetsmiljö.

2. Håll tät kontakt
Distansarbete ökar även risken för att psykisk ohälsa och stressrelaterade skador inte upptäcks i tid. Som chef blir det viktigt att skapa trygghet, visa sig tillgänglig och hitta nya sätt att få medarbetarna att känna sig sedda och delaktiga, även på distans. Rutiner för videosamtal och sociala kontakter i form av digitala avstämningar eller eftermiddagsfika kan bidra till känslan av samhörighet, och öka möjligheten att försäkra sig om att medarbetarna mår bra.

3. Underlätta återkomsten
Medan vissa längtar efter kollegorna känner andra oro för att smitta sin familj eller själva bli sjuka. När smittoläget tillåter en återkomst till kontoret bör Östergötlands arbetsgivare visa lyhördhet för individuella behov, och sprida trygghet genom att tydligt visa hur man minskar risken för smittspridning.

4. Erbjud flexibilitet
En undersökning av ManpowerGroup visar att många gillar att arbeta hemifrån. Hur ser möjligheterna till flexibilitet och platsoberoende arbete ut framöver i er organisation? Går det även i framtiden att fokusera mer på vad medarbetarna levererar än var och när de arbetar? Hur ser ni till att bygga möten för samarbete, gemenskap och företagskultur? Starta diskussionen nu, så är ni förberedda för återgången.

Pandemin pågår ännu 2021. Men rätt agerat kan Östergötlands arbetsgivare bidra till trygga arbetsplatser, ett stärkt arbetsgivarvarumärke – och inte minst nöjdare medarbetare.




 

Pandemin pågår fortfarande; nu inne på sitt andra år. Människor smittas, blir sjuka och människor avlider i sviterna av Covid-19. Här en bild från Motala sjukhus.
Pandemin pågår fortfarande; nu inne på sitt andra år. Människor smittas, blir sjuka och människor avlider i sviterna av Covid-19. Här en bild från Motala sjukhus.